Foto Peter Knutson

Elisabeth Gerle anmäld

Elisabeth Gerle är präst och forskare vid Svenska Kyrkans sekretariat för teologi och ekumenik. 2010 utkom hennes bok ”Farlig förenkling.

Min debatt med Gerle om denna bok ABF i Stockholm kan ses här. Debatten finns utskriven som text här.

Boken är fylld av faktafel, logiska felslut och totala missuppfattningar, liksom direkta förfalskningar. Nu har också Gerle blivit anmäld till domkapitlet för hennes verbala angrepp på prästkollegan Annika Borg. Gerle skriver att Borg rör sig nära ”det bruna”, något som knappast kan betyda något annat än nazismen eller extremhögern.

Detta måste rimligen betraktas som förtal. Men jag är inte förvånad. Gerles bok ”Farlig förenkling” var en pamflett som i den mest optimistiska tolkningen kan betraktas som resultatet av okunnighet och inkompetens. Jag beskrev boken som ”forskningsfusk” när den kom ut. I hårdaste laget tyckte somliga.

Efter ihärdigt insisterade från min sida accepterade man att infoga en errata-lapp i boken som redogjorde för faktafelen. Jag försåg dem ned en lista på sådana fel, men de valde att bara ta med ett urval av dessa och helt mörka resten. Därmed är saken klar: Gerles bokprojekt är faktiskt rent forskningsfusk. Det är sorligt att det får förekomma inom modern samhällsforskning som ska stå fri från ideologiska eller andra intressegrupper. I detta fall var den finansierad av Svenska kyrkan och är i sdkirvande stund fortfarande inte indragen.

1 kommentar till Elisabeth Gerle anmäld

Andra bloggar som länkar till denna sida:

  1. Humanisterna och den ”moderna inkvisitionen” — ref och kommentarer « NYMODERNISM

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna