Foto Peter Knutson

Yngvesson anser att vi ska tiga still

Susanne Wigorts Yngvesson replikerar på min kommentar i Svenska Dagbladet med ett inlägg den 8 juli. Yngvesson anser att Humanisterna slår in öppna dörrar (SvD 8/7). Hon tror tydligen att hennes egen liberala kristendomstolkning är representativ för kristendomens eller andra religioners verkningar internationellt. Verkligheten är tyvärr en annan.

När Humanisterna exemplifierar med FN:s resolution som fördömer religionskritik, hävdar Yngvesson att den dragits tillbaka. Detta stämmer inte. Vidare skriver hon att Humanisterna målar upp ”en grotesk fiende”, ”en bild som bara de själva känner igen”. Menar hon att vi skulle förvanska fakta om religiöst motiverad censur, sexism och homofobi (DN 19/6)?

Humanisterna har aldrig påstått att de destruktiva uttrycken för tro ger hela bilden av religionernas globala effekter. Likväl är förtrycket verklighet för miljontals människor i världen.   

Yngvesson har ännu inte förklarat hur arbetet för ett samhälle där individuella mänskliga rättigheter äger företräde framför religiösa eller kulturella dogmer skulle kunna uppfattas som främlingsfientligt. Det krävs halsbrytande tankesprång för att komma till en sådan slutsats.

Humanisterna har en viktig uppgift i att kritisera förtryck i religioners namn, erkänner Yngvesson. Men när hon konfronteras med konkreta fakta om förtrycket reagerar hon i stället defensivt och framhåller reflexmässigt att troende och sekulära bör fokusera på ”det vi har gemensamt”, ”inte det som skiljer oss åt”.

Det är svårt att inte tolka retoriken som en uppmaning att tiga still inför pågående övergrepp.

Buy Windows 7 Ultimate
Buy Windows 7 Ultimate
Buy Windows 7 Ultimate
Buy Windows 7 Ultimate

Discount Adobe Creative Suite 6 Master Collection

Microsoft Office 2010 Professional Plus
Cheap Microsoft Office 2010 Professional Plus
Cheap Microsoft Office 2010 Professional Plus

1 kommentar till Yngvesson anser att vi ska tiga still

 1. Kjell Ericson
  torsdag 16 juli 2009, 13:27:47

  Lite personligt

  Mycket intressant och lärorik läsning för den som samlar på argument både för och emot.

  Vår motblogg http://www.gudfinnsnog.nu/ ger prov på de mest förunderliga försanthållanden och förvirrade tankegångar som på http://www.gudfinnsnog.nu/fragan-om-gud-och-bevisbordan/

  Humanisterna anklagas för att inte förstå den religion vi kritiserar som en konsekvens av det vi TROR på. Dels har vi, som påpekats, egna ingående erfarenheter av flera, inte minst de tre monoteismerna i styrelsen. Men det är mycket begärt att vi därutöver skall förstå t o m vad kristendom är om man skulle döma fenomenet enbart efter motbloggen!

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna