Foto Peter Knutson

Trodde du att Sverige var ett sekulärt land?

Ofta sägs att kyrkan och staten separerade för drygt tio år sedan. Tyvärr är det en myt. De lever fortfarande i ett syndigt samboförhållande. Tre enkla belägg för detta (det finns många fler)

 1. Sveriges statschef har ingen religionsfrihet. Skulle han byta livsåskådning, till exempel bli sekulär humanist, förlorar han jobbet.
 2. Skattemyndigheten hjälper kyrkan att samla in sina medlemsavgifter gratis (via skattsedeln) varje år. Tjänsten värderas till 115 miljoner kronor per år. Ingen annan organisation får denna tjänst gratis, och det är vi skattebetalare som finansierar detta, även om vi inte är medlemmar i svenska kyrkan.
 3. Sverige har fortfarande en ”lag om svenska kyrkan” som bland annat säger att kyrkan är skyldig att missionera kristendom (paragraf 4).

Det är nog dags att inse att vi har en bit kvar på detta område.

Buy Windows 7 Ultimate
Discount
Buy Windows 7 Ultimate
Windows 7 Ultimate
Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Order Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Microsoft Office 2010 Professional Plus
Microsoft Office 2010 Professional Plus
Microsoft Office 2010 Professional Plus

4 kommentarer till Trodde du att Sverige var ett sekulärt land?

 1. Niclas
  söndag 4 december 2011, 20:17:23

  fast andra trossamfund, även icke-kristna kan samla in medlemsavgifter via sakttesedeln. Visserligen inte helt fritt från religion men inte bara kristet. Tycker det är en vettig utveckling. Att vi låter alla människor ha en tro och att de liksom medlemmarna i svenska kyrkan kan få betala sina medlemsavgifter via skattesedeln. Gör åtminstone inte mig något ont.

  Att kungen måste vara kristen hör ju lite till den svenska monarkin. Inte för att jag stödjer den, men att kungen är kristen är liksom det minsta problemet.

  Att Svenska kyrkan styrs via en lag är ju lite opraktiskt för dem själva. Men det påverkar heller ingen annan än dem. Knappast så att någon annan tar skada av att det finns en lag som beskriver hur svenska kyrkan ska utföra sitt uppdrag.

  Tycker med andra ord att inlägget är ganska ogrundat och lite sandlåda.

 2. Karl Nilsson
  söndag 11 december 2011, 19:08:20

  Punkt 2 stämmer inte. Även Bosniakiska Islamska Samfundet får den hjälpen.
  http://www.regeringen.se/sb/d/14888/a/180236

 3. Peter Altsund
  tisdag 20 december 2011, 19:47:29

  De idag dominerande monoteistiska religionerna är ju sena påfund. Att kristendomen än så länge är den dominerande religionen i Sverige beror ju på att den infördes med tvång för ca 1000 år sedan. Vi fick lämna Svenska kyrkan först år 1950!
  Kristendomen, som bygger på gamla legender från en svunnen värld, har fortfarande flertalet människor i det ”sekulära” Sverige i ett säkert grepp. Vi döper och konfirmerar våra barn. Religiös begravning är fortfarande helt dominerande. Dagligen sprids det kristna budskapet i radio och TV. De flesta helger har en kristen anknytning. Vi har en mer eller mindre uttalat kristen regering. Det finns inflytelserika kristna falanger i flera av de politiska partierna. Religiösa samfund får över 60 miljoner varje år från staten. Medicinsk lagstiftning är fortfarande präglad av religiösa föreställningar. Många ledande personer inom kulturlivet och i media är religiösa. Vi har flera uttalat kristna i Svenska Akademien. Religiösa skolor betalas med skattemedel. Vi som inte ”tror” på gudar eller andeväsen ses som avvikare och/eller känslokalla ateister! Det religiösa är fortfarande normen. Religionen är för många en livsstil och för somliga, även en yrkesväg.

Andra bloggar som länkar till denna sida:

 1. Sverige – sagornas land | Tor Löwkrantz

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna