Foto Peter Knutson

Sveriges första fundamentalistparti

Tidningen Dagen skriver om ett nytt kristet parti som bildats i Sverige inför valet 2014. Partiet har redan tagit fram ett principprogram, där de lyfter fram familjefrågor, men framförallt är det abortmotståndet som ligger högst på agendan. Bland annat vill de ha ett totalförbud mot aborter.

Sverige har fått sitt första religiösa fundamentalistparti. Deras kvinnosyn och HBT-syn är närmast medeltida. Men det är bra med tydliga positioner i samhällsdebatten.

7 kommentarer till Sveriges första fundamentalistparti

 1. En anonym en
  måndag 13 januari 2014, 12:55:57

  Det är ju hemskt. Inte för att tycker att aborter i sig är så himla kul men att kriminalisera stackars kvinnor i en svår situation är fruktansvärt! Hoppas att du kommer att jobba hårt med det här i framtiden. En fråga som nuddar vid detta. Gör ni humanister någonting för att öka kunskapen om och tillgången till preventivmedel i katolska länder? Ni kunde väl ”missionera” lite där det är som värst.

 2. En anonym en
  tisdag 14 januari 2014, 10:11:05

  ”På deras frukt skall ni alltså känna igen dem.” kan tillämpas även på politiska partier.

 3. Harriet Bouvin
  torsdag 16 januari 2014, 17:13:03

  Förutsätts en person definieras som fundamentlist, därför att vederbörande inte tolererar utsläckandet av ett liv?

 4. Stefan Spets Arleij, Arkeolog & Konstvetare
  fredag 17 januari 2014, 14:27:21

  Och hur pass ”fundamentalistisk” är din egen livsåskådning/avsaknak av livsåskaådning?

 5. Oskar
  måndag 20 januari 2014, 17:02:13

  Spännande, provokativt men framförallt skrämmande. Ögnade snabbt igenom partiets principprogram. Föga överraskande slås man av en dubbelmoral utan dess like. Att säga sig värna om mänskliga (inkl kvinnors) rättigheter samtidigt som de vill exkludera alla som inte delar deras ultrakonservativa, kristna, syn är inget annat än löjeväckande.

  I Sverige 2014 kommer detta (förhoppningsvis) mötas av stort förakt. Men om man vidgar perspektivet och ser sig runt i världen är det just dessa tankegångar som bidrar till att människor många gånger inte kan ta sig ur förtryck.

  Det är därför jag nyligen gick med i humanisterna och också därför jag verkligen uppskattar din röst Christer. Tyvärr är den (sekulära) humanistiska rösten ofta förknippad med antingen en stor självbelåtenhet och översittarretorik eller (med rädsla för det) helt tyst.

  Du har hittat en mycket bra nivå och det vet jag att många hedrar dig för. Det kanske är dags för dig att starta ett eget parti snart? Då skulle säkert än fler ta steget ur den komfortabla zonen och följa dig.

  Lycka till!

 6. fredag 7 februari 2014, 19:13:24

  Intressant är att det inte gått att få ihop 1500 personer i Sverige som stöder partiprogrammet. Av dessa är det troligt att alla inte heller har läst partiprogrammet.

 7. Anders Åberg
  torsdag 20 februari 2014, 22:45:22

  Deras valrörelse tycks ha fått stöd av Newtonbloggen,som jämför kvinnor som gör abort med nazister.
  klart häpnadsväckande läsning.
  http://newtonbloggen.wordpress.com/2014/02/19/abort-forintelsen/

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna