Foto Peter Knutson

Svenska kyrkan saknar relevans för sina medlemmar

Svenska kyrkan presenterar i dagarna sin stora studie ”Medlem 2010” där över tiotusen medlemmar har tillfrågats om sin relation till kyrkan. Ca 90% av medlemmarna har en svag relation till kyrkan. Medlemmarna har också ett ointresse för kristen tro.

Orsaken till det relativt höga medlemstalet i Svenska kyrkan är givetvis att spädbarn ansluts i och med ett dop och sedan blir kvar av slentrian. En opinionsundersökning för några år sedan visade att endast 27 procent av de tillfrågade skulle bli medlemmar i Svenska kyrkan om de tog ställning i vuxen ålder.

I Sverige är så kallad ”opt-out” marknadsföring förbjuden. Om man driver tex en tidskrift, så får man inte skicka hem tidningen till personer och hävda att de är prenumeranter om de inte skriftligen meddelar motsatsen. Man måste göra tvärtom (opt-in). Men Svenska kyrkan struntar i de marknadsföringsreglerna.

Om kyrkan ville ha en hederlig rekryteringspolicy så borde alla ungdomar som fyller 18 år få ett brev från kyrkan där de ombeds skriftligt bekräfta att de vill vara medlemmar i kyrkan. Annars borde de tas bort ur registret automatiskt. Då skulle vi få ett sanningsenligt medlemstal under 30 procent.

Läs mer om kyrkans medlemsundersökning här

Discount
Sale Windows 7 Ultimate
Cheap Windows 7 Ultimate
Order Windows 7 Ultimate
Buy Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Sale Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Order Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Buy Microsoft Office 2010 Professional Plus
Sale Microsoft Office 2010 Professional Plus
Buy Microsoft Office 2010 Professional Plus

3 kommentarer till Svenska kyrkan saknar relevans för sina medlemmar

 1. Felix Reychman
  onsdag 15 juni 2011, 12:54:36

  Nu förstår jag inte riktigt.
  Om föräldrar aktivt väljer att döpa sitt barn, en ritual där föräldrarna bland annat lovar att uppfostra barnet i den kristna tron, är det väl ganska rimligt att barnet också ansluts till trossamfundet? Det är ju hela poängen med ett dop – att ta upp barnet i ”den kristna gemenskapen”? Det är ju egentligen inte konstigare än att nyfödda ansluts som medlemmar i en fotbollsklubb för att föräldrarna är engagerade medlemmar.

  Vad man starkt kan ifrågasätta, däremot, är ju att föräldrar så lättvindigt prackar på ett barn en tro de ofta inte själva har, med medföljande medlemsskap.

  Däremot kan jag hålla med om att människor som är gamla nog att fatta beslutet själva aktivt borde erbjudas valet att gå emot sina föräldrars gamla val.

 2. söndag 19 juni 2011, 13:53:17

  Ett barn som inte är moget nog att veta vad den kristna tron egentligen innebär ang. biblisk sanninghalt, vad som går att bevisa o. inte o.s.v ska inte föräldrarna bestämma att detta barn ska bli kristet genom dop!(o. efter det betala skatt till S. Kyrkan m.m.) Det är stor skillnad att gå med i en fotbollskola o. klubb där barnet är med av Eget intresse för just fotboll för det tycker att det är kul på inte så djupt plan.Ligger det inte till så här, om ett barn tjatar att jag vill ha en cykel för jag gillar mtb, jag vill ha en fotboll för jag vill bli en ny zlatan o gillar fotboll , jag vill ha en gitarr för jag gillar musik etc. , dyl. beror på mognad o. intresse el. hur? Hur många gånger har du hört ett barn tjata , jag vill att prästen stänker vatten på mig för jag tror på Jesus o. vill bli kristen?!? Nej du Felix. R. m.fle. skärp er, gillar barnet vatten så ta det till en simskola/simklubb istället då är du mer ärlig! El.. hur? Inte förräns man är ca. 18år o. myndig (mogen)t.ex. ska man döpa sig till kristenhet, bli muslim, jehova .v. el. vad det nu gäller, sverige hade ju asa tro innan kristendomen, varför villdu inte göra dit barn till asatroende i så fall lika aktivt som du vill att det ska vara kristet?

 3. söndag 19 juni 2011, 14:13:55

  O.Felix Reychman m.fle. har ni helt missat vad Christer S. m.fle skriver här ovan under rubriken” Svenska Kyrkan saknar relevans för sina medlemmar?!”Poängen med att ansluta ett försvarslöst barn?(Som stannar som medlem av slentrian o.s.v.)Detta med ”opt-out”marknadsförning? M.m. m.m ?!

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna