Foto Peter Knutson

Svenska kyrkan bluffar på sin hemsida

Svenska kyrkan bedriver en forskningsverksamhet om religion och politik, men tycker inte att de behöver vara särskilt noga med fakta. Ansvarig för projektet är Elisabeth Gerle, som fick mycket kritik för alla faktafel och felslut i sin bok “Farlig förenkling”. På kyrkans hemsida kan man läsa en beskrivning av projektet där bland annat följande farliga förenkling står:

Å andra sidan beskriver ny-ateismen, som ofta går hand i hand med det som brukar kallas ”scientism”, all religion som förtryck eller vidskepelse. Vetenskaplighet och objektivitet är honnörsord.

Det vore på sin plats med en källreferens som kan belägga at de så kallade “ny-ateisterna” beskriver “all religion som förtryck”. I den organisation som jag leder, Humanisterna, har det i alla fall aldrig förekommit. Däremot är det uppenbart att vissa konsekvenser och tolkningar av religion är förtryckande. Det hoppas jag att kyrkans forskningsenhet inte försöker förneka.

1 kommentar till Svenska kyrkan bluffar på sin hemsida

  1. Jesper Eskilson
    onsdag 7 september 2011, 17:36:11

    Nu vill ju jag ogärna ta Gerle i försvar; men som jag tolkar citatet så menar Gerle att humanisterna beskriver (all) religion som antingen förtryck och/eller vidskeplighet. Menar du alltså att det finns ett undantag, dvs. en religion som humanisterna *inte* skulle beskriva som varken förtryck eller vidskepelse?

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna