Foto Peter Knutson

Surrealistiskt cafémöte i Uppsala igår

Igår åkte jag tillsammans med Lena Andersson (skribent i DN) och Sara Larsson (redaktör för den nya kulturtidskriften SANS) på ett närmast surrealistiskt cafémöte i Katetralcaféet i Uppsala. Prästen Elisabeth Gerle skulle presentera sin bok “Farlig förenkling” där hon jämför Sverigedemokraterna med Humanisterna. Mötet sker i Svenska Kyrkans regi på ett café bredvid den vackra domkyrkan i Uppsala.

Efter en timme då jag lyssnat, utan att säga något, på långa utläggningar om vad Humanisterna tycker och tänker (nästan alltid felaktiga påståenden) och vad jag själv tycker, sagt och skrivit (nästan alltid felaktiga påståenden) så är det dags för publikfrågor.

Jag avvaktar, vill inte börja diskutera eftersom situationen är så märklig: Framme vid podiet sitter två personer (Gerle och en moderator) och diskuterar mig och Humanisterna utan att någon från vår organisation är inbjuden.

Prästen som håller i mikrofonen bjuder in till publikfrågor efter en timme. Jag avvaktar, andra frågar på. När det är ett par minuter kvar levererar Gerle ytterligare ett fullständigt felaktigt påstående om Humanisterna från podiet.

Då ber jag att få korrigera detta. Prästen vägrar ge mig mikrofonen, pratar i mikrofonen medvetet för att överrösta mig och säger att inga fler publikfrågor får yppas. En man i publiken reser sig aggressivt, uppenbarligen en van gäst på kyrkans begivenheter, och skriker åt oss att vara tysta, allt under ivrigt fotograferande av någon fotograf från Svenska kyrkan.

Ett nyanserat samtal om Humanisterna måste alltså undvikas till varje pris. Ännu en dag som berikat oss med nya insikter.

7 kommentarer till Surrealistiskt cafémöte i Uppsala igår

 1. onsdag 6 oktober 2010, 15:41:16

  Skrämmande! Jag har alltid trott Svenska Kyrkan var i stort sett totalt harmlös och i det närmaste smyghumanistisk. Men efter Gerles bok och händelser som den du beskriver vet jag inte längre. Svenska Kyrkan verkar ha börjat med oherdeliga metoder i stil med kreationisterna i USA.

 2. Micke
  torsdag 7 oktober 2010, 15:34:32

  Tack Christer för att du gör det du gör! Vissa människor verkar sakna slutledningsförmåga. Tack för att du orkar ta debatten och gör det så bra!

 3. Johan
  torsdag 7 oktober 2010, 17:56:20

  Instämmer!

 4. Marie Breskic
  fredag 8 oktober 2010, 15:36:48

  Men gode Gud! Ja, jag tror på honom och gillar inte alls de senare årens kalla våg av ateism som tycks ha svept in över Sverige från de brittiska öarna. (Det finns också många varma och trevliga ateister, men det är just den kalla och intoleranta sorten som tycks ha ökat i mängd eller i varje fall i röststyrka). Dessutom har det väl blivit lite snett det där, att man sätter likhetstecken mellan humanister och ateister. Det är inte samma sak.

  Hur som, den här prästen tycks ha skrivit en mycket märklig bok om hon jämför SD med Humanisterna och ännu märkligare blir det om hon inte klarar av att verkligen lyssna till personer hon nämner i boken. Vill man inte nå förståelse för varandra? Tänk, det trodde jag.

  Som ett litet, litet plåster på såren inflikar jag en länk från en serietecknares blogg: http://minatvivelochmintro.blogspot.com/2010/09/jag-star-inte-pa-guds-sida.html

 5. David
  söndag 17 oktober 2010, 08:42:33

  Tyvärr är du rätt ofta osaklig, men det är inget försvar för att kyrkans företrädare gör en sådan sak. Pinsamt minst sagt!

  Och ja, jag är själv präst i Svenska kyrkan och anser att alla debatter bäst tas på öppet sätt, då får argumenten skina.

 6. torsdag 4 november 2010, 13:34:12

  Hej Christer, vi har ju debatterat flera gånger och vi är ju oense om det mesta som rör kristen tro.

  Men om det är som du beskrivit ovan så står jag på din sida Christer, helt och fullt! ”Eliten” inom Svenska Kyrkan ser på sig själva som en del av etablisemanget. Och då är man sällan intersserad av genuina debatter och diskussioner.

  Toppen i Svenska Kyrkan gör precis som många politiker och andra representanter för ”etablisemanget” ofta gör, nämligen tystar, trycker ner och osynliggör. Här ser man ett obehagligt arv från den gamla ”maktkyrkan”.

  Vi på Credoakademin inbjöd t.ex KG Hammar många gånger men han kom aldrig. Han verkade totalt ointresserad av en genuin dialog med den bibeltroende minoriteten inom Svenska Kyrkan.

  Det ironiska är att många som i praktiken använder den här typen av maktmedel ser på sig själva som ”toleranta” människor. Jag tror det beror på att de definierat sina åsikter som ”toleranta” och glömt bort att tolerans i första hand handlar om hur man behandlar sina verkliga meningsmotståndare. Det finns inte ett åsiktspaket som per automatik gör någon ”tolerant”. Det är snarare en dygd som måste erövras och som visar sig när man befinner sig öga mot öga med en person man tycker har urbota fel. Som du och jag.

  Det verkar som sagt att ”liberalteologerna” sällan är intresserade av genuin diskussion med sina motståndare. Det gäller oss, och uppenbarligen också er inom Humansterna. Då har vi åtminstone detta gemensamt!

  vänligen
  Mats Selander
  CredoAkademin

Andra bloggar som länkar till denna sida:

 1. Hittat, länkat och kommenterat – October 7, 2010 | Emanuels randanmärkningar

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna