Foto Peter Knutson

Spöken och Caroline Giertz i Radio 1

Igår drabbade jag samman med TV4:s spökjägare Caroline Giertz i Radio 1 med Robert Aschberg. Programmet kan avlyssnas här. Anledningen var reportaget i Sans magasin och debattartiklarna på Newsmill 4/5 och 9/5.

Som lyssnarna kunde notera var Caroline djupt upprörd över att jag kallade spiritisterna för bedragare. De uppmärksamma lyssnarna kunde också notera att en talande groda spelade en central roll i vår debatt.

Tyvärr tror jag att Caroline aldrig riktigt begrep varför den talande grodan dök upp i detta sammanhang. Därför har jag en konkret fråga till Caroline Giertz som jag också kommer att maila henne direkt. Jag lovar att publicera hennes svar på min blogg. Frågan lyder så här:

“Caroline, antag att en man berättar för dig att hemma hos honom bor det en liten grön talande groda under hans golv. Det är en fantastisk liten groda, vis och livserfaren, insiktsfull och klok. Dessutom kan grodan i vissa avseenden blicka in i framtiden och ge goda råd om vad man ska göra och hur man ska hantera olika livssituationer.

Tyvärr är det bara denna man som kan höra grodan prata eller ens se grodan. Vanliga människor kan inte höra grodan prata, för den pratar inom ett frekvensområde som ligger utanför den mänskliga hörselns räckvidd.

Grodan kan inte heller ses av andra, eftersom den vibrerar så snabbt (utan att bli åksjuk, kom ihåg att det är en fantastisk groda!) att det mänskliga ögat inte hinner uppfatta den.

Men för endast 500 kr per gång erbjuds du komma hem till denna man och ställa frågor till den talande grodan via honom. Han tolkar grodans svar och återberättar dem för dig.

Frågan till Caroline lyder: Tycker du att det vore rimligt att beteckna denne man som en bedragare?”

Med hopp om svar från Caroline Giertz inom kort. Fortsättning följer.

18 kommentarer till Spöken och Caroline Giertz i Radio 1

 1. Halloj
  onsdag 11 maj 2011, 18:50:41

  De ska bli så spännande…

 2. Caroline
  onsdag 11 maj 2011, 22:57:30

  Om nån nu går hem till mannen och betalar 500 för att få höra grodans utsagor vet denne vad det handlar om. Förhoppningsvis säger ”grodan” nåt kul. Själv tycker jag hela hypotesen är en riktig groda. Jag sätter inga likhetstecken mellan talande grodor och avlidna, men jag förstår att du gör det.
  När får jag svaren du utlovade? Vilken av mina chefer har sagt att det vi gör i Det Okända inte är sant? Var har experimentet med de hundra kuverten jag talade om utförts? Och hur vet du att vi fuskar?
  Och här har du två till;
  Är alla, som hävdar något som ännu inte bevisats vetenskapligt, bedragare?
  Tror du att det, i ett universum vi knappt börjat begripa, bara finns sånt som vi med dagens mätinstrument kan mäta?

 3. Christer Sturmark
  torsdag 12 maj 2011, 19:31:30

  Min fråga var alltså: Tycker du att det vore rimligt att beteckna denne man som en bedragare? Du har inte svarat på den frågan, jag efterfrågar alltså ett ja eller nej. DU får gärna skriva mer än så, men undvik inte att svara rakt på frågan.

 4. Caroline
  torsdag 12 maj 2011, 19:47:56

  Sannolikheten för att det finns en klok och talande groda under någons golv är försvinnande liten – alltså är sannolikheten att den som hävdar det är en bedragare förödande stor. Det är absolut rimligt.
  Men.
  Min pappa har producerat många miljarder spermier, min mamma 500 ägg. Sannolikheten att de skulle träffa varandra, bland de miljarder människor som fanns på jorden just då, och att just den spermien och det ägget sen skulle bilda mig är försvinnande liten den med. Om vi sen betänker att det samma gäller deras föräldrar och deras och att antalet fördubblas i varje led – du får ursäkta, jag är en obildad människa. Jag klarar inte ens att räkna ut sannolikheten för att jag själv finns. Men du, som studerat matematik vid Lunds universitet kanske gör det? Jag vet bara att sannolikheten är så liten att den är rent otrolig – men ändå finns jag.
  Än mindre klarar jag då av att räkna ut sannolikheten för en talande groda, som dessutom inte blir åksjuk och säger kloka saker under någons golv. Fast i ett oändligt universum borde väl allt finnas? Även en Christer Sturmark som arbetar som medium? Jag kan sträcka mig till att säga att den som påstår att han har en talande Christer Sturmark under golvet, som säger kloka saker utan att bli åksjuk, rimligtvis är en bedragare. När det gäller grodan har jag dessvärre inget hundraprocentigt svar. Rimligtvis borde han vara en bedragare, men ändå … Ständigt detta – men ändå …

 5. Evigheten
  torsdag 12 maj 2011, 22:35:03

  Med tanke på att DU påstår att människor blir bedragna av medium.
  Vad har du för underlag för den slutsatsen?

  Jag har själv genom observationer upplevt att dom flesta blir nöjda och med det inte
  känner sig lurade.

  Kvinnor är överrepresenterade inom kategorin medium.
  Innebär det att kvinnor är mer naiva och cyniska än män?

  Jag har själv den tron att kvinnor om man ”generaliserar” har en
  större empati och förståelse för livet.
  Kvinna och mans skillnader har studerats vetenskapligt.
  Vad säger dessa vetenskapliga studier?

  Vad män har åstadkommit historiskt sett finns klara bevis för.
  Jag ser mycket av det som naivt och cyniskt beteende.

  Jag ser dom goda intentioner men tyvärr försöker du göra
  dig hörd genom att förlöjliga andra.

  Finns inga belägg för att den taktiken fungerar däremot på
  att den har motsatt effekt.

  Med vänlig hälsning Evigheten

 6. fredag 13 maj 2011, 05:07:35

  Ibland är det svårt att ge raka svar ,d.v.s ett ja el.nej o. avsluta debatten i o. meddet då allt inte är ”svart o. vitt” s.a.s.I den gråa okända” gråzonen”kan man slingra sig undan raka svar länge om man så vill.Ang. ”grodor”.En större ”groda” är kanske t.e.x hur det kommer sig att A. Åkesson, Ted o. Jörgen m.fl.(d.v.s.mediala pers.) så sällan berättar Hur Det Ser Ut o. Är (att vara) på den här s.k ”andra sidan” relativt Nu i det medvetna själslivet i en materiell hjärna, d.v.s t.ex. vad är skillnaden egentligen Mer Exakt då man är död o. inte död i o. utanför vår materiella hjärna?Varför berättar den mediala persn. så ”vardagligt” om döda släktingar , ang. hur de har det m.m. Jag skulle b.la istället vilja veta hur det Är att vara ”död” på ”andra sidan”få info. om hur man reser , rör på sig (utan muskler o. andra kända driftsystem) i rummet (på andra sidan),vilka dimensioner man kan o. inte kan besöka o. varför, ser man in i slutna 3dim.rum man annars inte kunde innan man var död o.s.v.?Försök o. svara på de sistnämnda frågorna ni som tycker att ni är mediala, (A. Fnissar)jag förstår om ni ännu en gång undviker raka svar..

 7. Burr
  fredag 13 maj 2011, 06:47:38

  Mirakel visst händer! Som i ett gammalt gårdshus som mina släktingar använde som sommarställe efter att gammelparet gått hädan och lämnat gården åt sina arvingar. När det var mörkt så hördes det ett märkligt ljud som for runt i det stora allrummet som en virvelvind och ingen kunde förstå vad det kunde handla om. Men alla hörde det tydligt och slutsatsen hos många besserwissers var att det spökade efter det döda paret. När de tände lampan så försvann det märkliga ljudet lika snabbt som det kunde börjat när lampan var släckt. Dock var det nyckfullt: ingen kunde säga när det skulle hända.

  En manlig släkting fick nog och gick ensam in för att vänta på passande tillfälle när spöket skulle börja härja och kastade sin kniv rakt mot ljudet. Detta gjorde han helt i blindo. Det blev knäpptyst. När han tände lampan så var det en död råtta som blivit spetsad fast i väggen av mannens kniv.

  Det är ett mirakel hur han kunde träffa rätt och döda råttan i det mörka rummet ty det hade jag aldrig lyckats med. Och det var ett mirakel att alla spökentusiaster och andejägare till besserwissers inte kunde förklara hur en i mörkret härjande råtta kan skapa sådana ”övernaturliga” ljud. Själv tror jag att det övernaturliga uppstår i deras hjärna och alla okända ljud är ”övernaturliga” i mörkret om man bara besvärar sig försöka lista ut vad de orsakas av och när rationella förklaringar tar slut så börjar de irrationella. Men även en råtta som spökar på det viset är irrationellt som förstahandsalternativ, ingen skulle komma på det om det inte fanns andra och tydliga bevis på råttor.

  Summa summarum är det väl den osannolika slumpen som är det största mirakel som finns…precis som en del kallar full pott på lotto som mirakel som skett just i vinnarens liv trots att samma fenomen sker vid otaliga lottodragningar årligen att någon kammar hem full pott.

  Precis som en människa kan vara motiverad att spela på lotto i förhoppning att…, så är vissa motiverade för att höra, se och tolka saker som skapar mer spänning i livet. Jag skulle påstå att andejägarna lever ju andefattigt ty människan jagar alltid efter det tilltänkta som de upplever saknas i deras liv eller de lider brist av.

  Min ”diagnos” på Caroline Giertz lyder att hon sannerligen är sällsynt andefattig. Hmmm…typ den som har mycket andlighet i sitt liv behöver inte jaga andar!

 8. Stefan
  fredag 13 maj 2011, 12:04:12

  Evigheten; Om du tittar på till exempel Facebook så är kvinnor överrepresenterade när det gäller att sprida vandringssägner. Jag har svårt att tro att det skulle bero på kvinnors större empati och förståelse för livet.

 9. lördag 14 maj 2011, 02:22:23

  Enligt mig är ej s.k. ”medialitet”bevisad att existerade då man menar att man har kontakt med sina döda förfäder o.s.v ,alternativa förklaringar typ” couldreading”förklarar dyl. Det lär t.o.m ha funnits en häst ”kloke Hans” som enligt ägaren kunde räkna genom att stampa med hoven 4 gånger i marken då ägaren(/skötaren) frågade hur mycket är 2+2 o.sv. Hästen lär i tysthet ha studerat hästskötarens kroppssignaler ,tecken (finger sing. el.dyl) som publiken ej såg.Chimpanser t.ex. kan lära sig teckenspråk (tyda handsign.) så nog kan en häst lära sig en hel del signal tydning trots mindre hjärna än chimpansen.Så det finns tydligen ”couldreading” på olika intelligens nivåer. Ang. påstod medialitet hos människan.Jag undrar Fortfarande Varför dessa meduim sä Sällan berättar Mer om hur det Är o. Ser ut på ”andra sidan”istället ”för att så ofta tala om att din farfar, döde pappa o.sv. älskar dig o. tänker på dig o.dyl. D.v.s berättar Mer om Egenskaperna,förhållandena, beskriver hur det ser ut o. är på ”andra sidan”,berättar hur de så snabbt får kontakt med ”rätt” död anhörig liksom på ”beställning”, det borde finnas ”miljarder?”döda själar att välja mellan från ”dimension X”. Detta nämner jag med tanke på hur långtid det tar att ratta in rätt frekvens (radio/tvkanal m.m,)ibland på tvn o radion m.m för att höra det budskap man önskar (t.ex favorit låt o. artist o.s.v) Jag hoppas ni hajar poängen. Kanske finns det någan slags ”medialitet”, telepati m.m. ändå på något vis. Man för se vad framtiden utvisar. I” nyläget”ser det inte ut att vara bevisat(persn. åsikt).

 10. lördag 14 maj 2011, 03:25:51

  Om vi byter ut ”Christers groda under golvet”mediala andar o. spöken m.m. till något jag kallar för ”homo superior”d.v.s ”ufo gubbs” besökandes jorden från andra solsystem m.m.Hur stor är sannolikheten att de finns i en galax typ vår vintergata?Det finns något som kallas F. Drakes ekv. En version ser ut så här. Stjärnbildningstalt50xStjärnor med planeter0,5xbeboeliga plan.o,4plan.med liv 0,9xintelligent liv0,1xkommunicerande livx0,1civilisationslivslängd x0,1 (+xantal jordiska ”grodor”okända andar , poltergiest samt medium kontakter m.m,.(a.fnissar)det blir ca= 900 främmande civilisationer i Bara vår vintergata som vi i princip skulle kunna kommunicera med.På samma intelligens nivå som vi(homo sapiens) el.smartare.Räknar vi med alla microber o. basilusker m.m. blir siffran större.Ovanstående ekvation blir bättre o. tydligare då vi vet mer. Detta är en typ av svar ang. ”sannolikhet” m.m.

 11. Robert ström
  fredag 16 mars 2012, 08:47:56

  skulle väldigt gärna vilja veta vad caroline tycker om att åkesson o jörgen blivit avslöjade som bedragare. det okända gjorde ett pogram utanför ulricehamn hos min sambos syster för snart 2 år sedan o enligt mig så har denna familj fått det till att det finns spöken där o enligt oss rent ut sagt skitsnack o lena ranehag kom fram till att det var en hård rektor o allt möjligt… jag skulle vilja annordna ett pogram där jag spelar en person som tror mig ha spöken för att få detta avslöjat för gott o jag kan hur lätt som helst hitta på en historia så bara fixa ett hus eller lägenhet så gör jag en historia så ka

 12. Lennart W
  tisdag 20 mars 2012, 11:21:36

  ”Tycker du att det vore rimligt att beteckna denne man som en bedragare?”

  Borde inte uppsåtet spela roll? Dvs om mannen själv tror på vad han säger? Vad tycker Sturmark själv? Men det är klart att en samvetslös bedragare kan ljuga om vad han tror på själv. Å andra sidan är ju uppsåt något som redan spelar roll vid juridisk bedömning i andra sammanhang, liksom oskyldighetsprincipen. Kan man inte bevisa ont uppsåt så är han oskyldig.

  Så mitt svar är nog alltså nej.

 13. torsdag 17 maj 2012, 07:09:11

  är själv medial utför healing bla dock utan att ta emot pengar/gåvor mm mm vad som hände med jörgen/åkesson tycker jag är tråkigt vad som orsaka det ej svar kanske pengabrist
  vad vet jag jörgen har dock hjälpt att lösa mordfall i kina/japan kommer inte ihåg vilket land av dem 2.andevärlden är svår att förstå utövat healing på några av mina vänner som är totalt anti men ändå funkar det ???
  roligaste är ju deras reaktion att värken försvann som inte
  vanliga sjukvården bota med sprutor/mediciner ps healing är bara ett alternativ i kombination med vanlig sjukvård tillsammans gör vi underverk vi sk healers ser sjukdomar långt innan sjukvården pga energi flöden tack o hej mvh /leffe

 14. Erick
  onsdag 30 maj 2012, 00:59:27

  Leif, du kanske har kraften att förlänga ben också? Jag har sett många patetiska benförläningar i mitt liv.Förlänga ben är enkelt, har själv lek leken. Men jag har aldrig sett någon förlänga ett finger. Vad beror nu detta på? Jo för att det inte går att fuska med fingrar. Men om du eller någon annan säger sig kunna(du har inte påstått det vad jag vet)förlänga ben och fingrar så kan du/denne gärna få visa upp denna talang efter att patientens ben eller finger har röntgats under läkares kontroll.

  En av alla dessa patetiska spiritistiskt medium som säger sig kunna tala med de döda har jag utmanat, att visa upp det i tv. Men hon hade ingen lust fastän det låg 10.000 i potten. Skulle kunna ha lagt upp 1.000.000 men har tyvärr inte den summan 🙂

  Utmaningen var enkel.
  Jag skulle fråga den döde några frågor som jag skulle ha skrivit ner i förväg, så att alla visste att det jag frågade om stämde med svaret som den döde gav. Allt tant medium hade behövt göra var att förmedla vad den döde svarade. Nej det dög inte. Man kan undra varför 😉

  Jag kan inte låta bli att länka till detta 🙂
  http://www.youtube.com/watch?v=hV5m77_HHKw

 15. Christoffer
  måndag 25 juni 2012, 14:52:11

  Till Caroline och hennes resonemang om sannolikhet…

  Som en som pluggat sannolikhet så finner jag ditt inlägg om detta rätt roligt.

  Låt oss räkna på sannolikheten att du existerar… Förresten låt oss inte göra det. Den lär vara 100% (eller i alla fall strax under eftersom jag såg dig senast för några dagar sen skymta förbi på TV:n). Att börja ta i med siffror om din fars spermaproduktion är helt ovidkommande i sammanhanget. Lägger man ihop allt sånt så blir sannolikheten att dina föräldrar (och deras föräldrar innan dem) alls fått barn rätt stor. Att det blivit just du är, som du säger, kanske osannolikt. Men det är som att kasta två tärningar… att resultatet blir två är kanske osannolikt, men att det blir ett resultat mellan 2 och 12 är rätt sannolikt.

  Jag förstår faktiskt inte riktigt vad du vill komma fram till med ditt resonemang om sannolikhet.

  Sanningen är att vi förmodligen aldrig kommer att kunna bevisa för dig att alla ”medium” är bedragare, även om det skulle vara så. Detta av två anledningar:

  1) Det är nästan alltid omöjligt att bevisa att något INTE finns eller att något stämmer vid ALLA tillfällen. Det är därför det erbjudes stora prissummor åt dem som kan bevisa att andar existerar. Jag vet inte något tillfälle där någon har kunnat framföra ett sådant bevis, vilket för mig personligen är så nära ett bevis för att de inte existerar som vi kan komma. Alltså är jag personligen skeptisk.

  2) Du VILL att sådant skall existera. Därför kommer du sannolikt inte att acceptera ett bevis även om ett sådant presenteras för dig. Du kommer helt enkelt inte att acceptera att det är ett bevis.

  Men egentligen är allt detta ovidkommande. Så länge ingen har bevisat att dessa ”medier” är äkta vara (du får ursäkta mig, men du måste i alla fall erkänna att möjligheten finns att de är lurar oss hela bunten) så bör alla vara skeptiker. Detta gäller dubbelt för media som har ett samhällsansvar att inte lura folk. Du, som medieperson, har ett ansvar som inte bör missbrukas oavsett om du är ”troende” eller inte. Det är i alla fall min åsikt.

 16. Bo Nilsson
  måndag 2 juli 2012, 15:39:26

  ”Äkta vara” ? Vem menar Christoffer kan göra anspråk på att vara ”Äkta vara”

  Jag blir så sne på alla som tror de sitter inne med sanningen och vill förbjuda allt annat än sin sanning.

  Minns Du fjolårets nobelpristagare i kemi? Hans chef och kollegor ”visste” att kvasikristaller under inga omständigheter kunde finnas.Det visste ju minsta lilla kemist och därför kunde Daniel Shechtman fara och flyga.

  Är det inte bättre att vara ödmjuk och erkänna att vi vet försvinnande lite om vad som finns och inte finns. Tänk bara på att man numera inte ens drar sig för att tala om flera dimensioner och mörk materia… trots att ingen sett eller kan mäta förekomsten av sådant. Vad säger t.ex. Randi om detta?

  Jag TROR inte att vi med de vetenskapliga metoder vi har nånsin kan BEVISA förekomsten av spöken, flera dimensioner eller mörk materia. Så det så.

 17. Christoffer
  onsdag 4 juli 2012, 14:47:48

  Bo: Jag säger att jag är skeptisk. Inte att jag sitter inne med någon absolut sanning. På sin höjd håller jag för sant att ingen har något bevis för att andar finns. Om du eller någon annan har något sådant bevis eller ens tillräckliga argument så är ni välkomna att övertyga mig. Jag är alltid öppen att byta mening om jag får tillräckligt med anledning. Jag har vid många tillfällen släppt in Jehovas Vittnen hos mig för att diskutera deras övertygelser eftersom jag tyckt att de förtjänar den respekten. Jag tycker att min inställning är ödmjuk tillräckligt. Men det har inget med saken att göra.

  Det är många som drar sig för att säga att flera dimensioner existerar eller att mörk materia finns. Inom vetenskapen diskuterar man teorier tills något är tillräckligt bevisat. Vad jag vet är ytterligare dimensioner och mörk materia ännu inte upphöjda till annat än teorier. Att diskutera teorier är väl helt ok. Det är när man börjar ta dem för sanningar som jag reagerar.

  Att någon säger att de står i kontakt med något eller någon som jag inte har någon möjlighet att kontrollera själv är ingen som helst anledning för mig att byta uppfattning. Speciellt som jag vet att det finns folk därute helt utan skrupler som tar vilken som helst chans att lura andra om de får något alls ut av det.

  Folk är naturligtvis fria att själva välja vad de vill tro på. Jag ser inte ner på folk för vad de tror så länge det inte skadar andra. Vad jag säger är att media borde ta mer ansvar. Vem som helst kan ju faktiskt säga sig tala med andar och utnyttja media för att få legitimitet att lura folk på pengar. Jag skulle kunna göra det själv om jag inte hade några skrupler och om jag hade lite skådespelartalang. Så oavsett om det stämmer eller inte så borde media vara mer försiktiga med vad och vem de visar på TV.

 18. BeInTheVortex
  fredag 26 oktober 2012, 14:31:51

  Time does not exist. It does not exist because what exists is you. It is you and it is all of those around you who are a sphere, if you wish to imagine it in this way, of consciousness, and it is your consciousness that is sweeping gently, sometimes quickly sometimes more slowly and cautiously through these still frames of your experience that are infinite in their direction and their unique experiences. So where does time exist here? It does not. The movement of your consciousness through these still frames of experiences gift you with the illusion or perception of time, as it is easier and quite beneficial to the soul to be able to reflect upon an experience as if it has happened and is a part of their past, and it is further beneficial to move towards or through another experience dependent upon the choice of the individual soul and what he or she wishes to experience next all in the name of advancement, development, maturity, growth and the accumulation of knowledge, wisdom and experience.

  You are free to choose if you wish to believe time exists or exists only as a figment of the imagination, or you may choose to see time as more a birth child of the movement of your consciousness through the still frames of experience. There are no wrong answers here. You now understand where the concept of time originates from and it is up to each and every one of you how you wish to perceive this. That is the difference between correct answers and incorrect answers and perception. The perception is not in where this concept of time originates from, but the perception is how you wish to see this concept. That is all for today my dear wonderful soul mates. In Lakesh ala kin, (I am another you)

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna