Foto Peter Knutson

Sluta ljuga om Julen!

Jul och lucia är gamla högtider som först i efterhand fått religiös prägel. Håll de kristna inslagen borta från skolornas firande så att alla kan delta, skriver jag tillsammans med Patrik Lindenfors, forskare i evolutionsbiologi, i Sydsvenskan idag.

Buy Windows 7 Ultimate
Buy Windows 7 Ultimate
Sale Windows 7 Ultimate
Discount


Sale Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Sale Microsoft Office 2010 Professional Plus
Buy Microsoft Office 2010 Professional Plus
Discount Microsoft Office 2010 Professional Plus

1 kommentar till Sluta ljuga om Julen!

 1. Heliokles
  måndag 19 december 2011, 10:24:57

  Det här var faktiskt inget vidare inlägg. Rent formellt sett är det riktigt att julen bygger på äldre traditioner. I praktiken är julen en helt kristen högtid: de förkristna traditionerna har varit utfasade av kristna traditioner i närmare tusen år (ännu mer i Sydeuropa).

  Men om vi nu fortsätter att vara formella så får vi då konstatera att julen från början byggde på romersk statskultoch asatron – för midvinterblotet firades utan tvekan med någon slags religiösa ceremonier. Det tar du bara upp i förbifarten i artikeln.

  Slutsatsen måste då ändå bli att julen ändå är en religiös högtid och alltså inte kan firas av alla oavsett religiös åskådning eller filosofi.

  Tvärtom borde då samhället i ärlighetens namn varna muslimer för julfirandets hedniska ursprung. Islam anser att kristendomen är en av ”bokens religioner” och ser således med visst tillåtande på kristna högtider. Däremot är hedniska kultbruk oacceptabla för muslimer.

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna