Foto Peter Knutson

Seglora Smedja

Det är underhållande att läsa Seglora Smedjas  kommentarer om den nystartade kulturtidskriften Sans, där jag är chefredaktör. Seglora Smedja kallar sig en “mötesplats för andlighet, kultur & samhälle” och har nära kopplingar till Svenska kyrkan. Prästen och den politiska journalisten Helle Klein har grundat tankesmedjan tillsammans med Ewa Lindqvist Hotz.

Förutom att de har lyckats få in flera faktafel i ett kort stycke (jag hoppas det rättas under dagen) så skriver de följande insiktsfulla kommentar:

“Premiärnumret kommer att handla om religion och kvinnoförtryck och förstasidan pryds av en kvinna i burka med rubriken ”En religion för kvinnor?” infälld i bilden. Som vanligt får religionskritiken en islamofobisk undertext. Seglora smedja ska dock invänta att recensera Sans tills vi läst hela premiärnumret.”

För det första har de läst fel. Rubriken på omslaget lyder inte “”En religion för kvinnor?” utan “En Gud för kvinnor”?” vilket betyder något helt annat. Sedan påstår de helt grundlöst att “religionskritiken får en islamofobisk undertext”. Man frågar sig vad de baserar detta på? Menar de att det är islamofobiskt att visa en bild på en kvinna i burka? De flesta reportage från Afghanistan på Aktuellt och Rapport måste då betraktas som islamofobiska.

Förklaringen kommer senare i deras text:

“Seglora smedja ska dock invänta att recensera Sans tills vi läst hela premiärnumret.”

De har alltså inte läst tidskriften. Istället berättar de det tämligen självklara, att man måste läsa det man ska recensera först, innan man recenserar. Så brukar det gå till, men det är lätt att inse vad de egentligen menar: “Vi skulle vilka såga denna tidning med en gång, men vi måste nog läsa den först, annars ser det inte bra ut”.

4 kommentarer till Seglora Smedja

 1. fredag 21 januari 2011, 17:44:48

  Hej!
  Det är ju bra med förutfattade meningar…
  Jag förmodar att du redan läst detta, men jag bifogar det ändå.
  Intressant!
  http://www.fof.se/tidning/2008/3/gud-pa-hjarnan
  M.v.h.
  Anders Engström

 2. Micke
  fredag 21 januari 2011, 19:45:41

  Om rubriken lytt ”En religion för kvinnor?” hade det kunnat tolkas som kritik av islam men nu löd ju inte rubriken så.

  Om islam kritiseras så är det alltid någon som ska hävda att kritiken är islamofobisk. Det går tydligen också att antyda det när det handlar om ett ifrågasättande av en guds prioriteringar i allmänhet.

 3. fredag 21 januari 2011, 20:28:05

  Christer: Faktafelet om rubriken har rättats till, dock inte påståendet att religionskritiken får en islamofobisk undertext. Synd tycker jag, som annars diggar Helle Klein o co skarpt.

  Däremot tror jag att Du har fel i påståendet att de helst ”skulle vilja såga denna tidning med en gång”, då jag anser att de visar en i övrigt välkomnande attityd till Sans och Dig i både det åsyftade inlägget och i det uppföljande.

  Är jag naiv? Kanske det.

  http://hakans-blogg.blogspot.com/2011/01/samarbete-mellan-svenska-kyrkan-och.html#links

Andra bloggar som länkar till denna sida:

 1. Tweets that mention Seglora Smedja « Christer Sturmark -- Topsy.com

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna