Foto Peter Knutson

Seglora Smedja ägnar sig åt förtal

Seglora Smedja tycks vara i desperat behov av pengar. Kanske inte så konstigt, efter den inomkyrkliga granskning som ledde till att allt fler av deras finansiärer börjat dra öronen åt sig.

Nu gäller det att skapa trafik på sajten för att sedan skaffa nya finansiärer. Strategin är tydlig, i linje med sin egen perverterade logik uppfinner de några fiender som de sedan angriper bortom allt sans och förnuft. Är det inte Humanisterna så är det egna kollegor som inte ställer upp på deras politiska agenda. Det senaste exemplet är en artikel som angriper prästen Annika Borg och några andra prästkollegor på ett sätt som antagligen betraktas som förtal.

Artikeln innehåller en rad rena lögner. Annika Borg har inte alls ställt upp i en intervju för den bisarra och islamofobiska nättidskriften Dispatch International. (Notera att jag länkar till denna tidning. I Seglora Smedjas värld är jag därmed automatiskt misstänkliggjord, eftersom jag länkar till denna grumliga och främlingsfientliga nättidning.)

I själva verket är det så att Borg kontaktades per mail av en frilansjournalist som meddelade att hon följde upp flera artiklar om böneutrop i tidningen Dagen. Borg ombads kommentera, och gjorde så via mail. Ett helt rimligt förfarande; jag hade gjort likadant. Vi som deltar i det offentliga samtalet blir ständigt kontaktade av olika journalister. Det är helt omöjligt att säkert veta om en frilansjournalist seglar under falskt flagg. Att denna frilansjournalist i själva verket skrev för en främlingsfientlig tidskrift var således omöjligt att veta.

Detta använder Helle Kleins Seglora Smedja som grund för ett fullkomligt rasande och hatiskt utfall mot Annika Borg. Smedjan påstår bland annat att Annika Borg “hetsar mot alla som vill dialog med muslimer och judar”. Hets mot folkgrupp är som bekant olagligt, och ett falskt påstående om detta borde rimligen kunna betraktas som förtal. Det är uppenbart för alla att påståendet är en ren lögn.

Seglora Smedja har tyvärr hamnat i ett moraliskt moras där alla medel tycks tillåtna för att baktala och förtala olika aktörer i det offentliga samtalet. Kanske tror man att det ska öka chanserna att få ny finansiering? I själva verket begår man ett strategiskt misstag även på den punkten. Efter detta klavertramp har jag svårt att se att någon ska vilja finansiera Seglora Smedjas trakasserier.

Annika Borg svarar alltså på frågor från en frilansjournalist om böneutrop från moskéer. För detta attackeras hon i en stil som är fullt jämförbar med hatkommentarerna i kommentarsfälten på Internets mörka bakgator.

Några ord om själva sakfrågan: För omväxlings skull angriper Seglora Smedja inte Humanisterna i sin artikel. Istället försöker man låtsas som om det råder en väsensskild uppfattning mellan vad Humanisterna har sagt och vad Annika Borg har sagt i frågan om böneutrop från moskéer.

Nu finns det inget egenvärde i att alltid tycka lika om saker och ting, men Seglora Smedjas analys är också här bristfällig. Humanisternas uppfattning är att de allmänna ordningsregler som finns i samhället ska gälla för böneutrop likväl som för andra utrop. Om Humanisterna kan få tillstånd att utropa “Världen är naturlig, och Gud finns nog inte” veckovis på lämplig tid, så måste givetvis också moskéerna få ropa ut sitt budskap. Liksom om Svenska kyrkan vill utropa “Jesus är Guds son!”.

Så länge dessa utrop sker med rimlig volym och vid rimlig tidpunkt har Humanisterna inga särskilda synpunkter på just böneutrop. Samhället är fyllt av olika reklamuttryck och ideologiska budskap som vi inte kan värja oss emot. De allmänna ordningsregler som reglerar detta ska förstås också gälla moskéer. Alla avsändare och budskap ska behandlas lika, och religiösa budskap ska varken vara privilegierade eller särbehandlas negativt i detta avseende.

Om det finns nyansskillnader i vad Humanisterna och Annika Borg säger om detta så må så vara. Men någon större skillnad kan jag inte se.

Med sin artikel har Seglora Smedja än en gång gått långt över gränsen för vad som kan anses anständigt. Denna gång var inte Humanisterna måltavlan, men jag hoppas att deras artikel granskas ur förtalshänseende av lämplig instans.

Seglora Smedjas tid är rimligen snart förbi. Jag har svårt att tro att någon i längden vill finansiera en verksamhet som behandlar människor på detta sätt i det offentliga samtalet.

Jag vet att biskop Eva Brunne i enskilda samtal med Helle Klein försökt förmå dem att uppföra sig mera anständigt i det offentliga samtalet. Jag tar för givet att Svenska kyrkan och biskop Brunne nu tar sin hand från den “tankesmedja” som Klein säger sig driva.

5 kommentarer till Seglora Smedja ägnar sig åt förtal

 1. Fredrik Bendz
  onsdag 17 oktober 2012, 17:48:35

  Fast hade Annika Borg bara googlat på journalistens namn borde hon ha anat ugglor i mossen.

 2. panoptikon
  torsdag 18 oktober 2012, 09:07:27

  Släpp detta med Helle Klein och Seglora Smedja. Ditt blogginlägg är skrivet i affekt. Du är jättebra för Humanisterna Christer och du har verkligen lyft organisationen, men det här med Helle Klein börjar bli barnsligt

 3. Helena
  torsdag 18 oktober 2012, 18:39:51

  Googla författarens namn, jag hittar artiklar som hon skrivit för svd bland annat. Inget konstigt.

  förstår inte hur man skulle kunna ana ugglor i mossen alls.

 4. torsdag 18 oktober 2012, 20:10:02

  Mycket bra skrivet!

 5. Roger
  fredag 19 oktober 2012, 15:06:12

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna