Foto Peter Knutson

SANS – existentiellt magasin i upplysningens anda

Omslag mail (2) I vinter lanseras en ny tidskrift i Sverige. SANS handlar om livsåskådning, etik, vetenskap och samhälle – i upplysnings-traditionens anda.

SANS övergripande syfte är att främja upplysningens värderingar och en sekulär värdegrund i samhället. Den ska därför präglas av fritänkande och ifrågasätta alla typer av dogmatiska synsätt.

SANS ska våga ta debatt även kring politisk-ideologiskt kontroversiella frågor.

Sekulär etik och människosyn ska ges en framträdande plats i detta sammanhang. Tidskriften ska uppmärksamma, diskutera och ta ställning för individens fri- och rättigheter i förhållande till gruppen/kollektivet.

Omslag mail (1) SANS ska lyfta fram filosofin, förnuftet och det kritiska tänkandet som viktiga verktyg i dagligt liv.

Det går redan nu att teckna sig för en provprenumeration. Klicka på www.sansmagasin.se. Tidskriftens teman kan typiskt vara:

 • Reportage och artiklar om olika religioners och andra livsåskådningars roll i samhälle och internationell politik. Om kvinnors och homosexuellas utsatthet i religiöst styrda eller influerade länder. Om vår tids hot mot yttrandefrihet och konstnärlig frihet. Om mång­kulturalism och de förändringsprocesser som pågår runt om i världen, både positiva och negativa, relaterade till detta tema.
 • Reportage och artiklar om moralfilosofi och etiska frågor, t.ex. medicinetik, samt hur den etiska diskussionen utvecklas i ljuset av ny kunskap om hjärnan och andra vetenskapliga framsteg.
 • Omslag mail (3) Reportage och artiklar om till exempel kosmologi, bioteknik, neurologi och evolutionsforskning – med tonvikt på vad nya vetenskapliga rön inom dessa ämnesområden betyder för vår människosyn, vår verklighetsuppfattning och vår framtid.
 • Reportage och artiklar som kritiskt granskar new age-kulturen, kvacksalveri och pseudovetenskap såsom kreationism, astrologi, alternativmedicin, healing och så kallade medier.
 • Reportage och artiklar som kritiskt granskar, diskuterar och analyserar samhällsnormer och värderingar samt dogmatiska idésystem, både sekulära och religiösa.

Hoppas du vill följa med på resan med SANS!

Buy Windows 7 Ultimate
Sale Windows 7 Ultimate
Cheap Windows 7 Ultimate
Cheap Windows 7 Ultimate
Cheap Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Buy Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Buy Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Buy Microsoft Office 2010 Professional Plus
Microsoft Office 2010 Professional Plus
Order Microsoft Office 2010 Professional Plus

5 kommentarer till SANS – existentiellt magasin i upplysningens anda

 1. Johan
  tisdag 28 september 2010, 10:50:16

  Jättefint att upplyste om tidskriften. Det finns så många tidskrifter så att sådana här mindre publikationer riskerar att försvinna i ”bruset”
  Jag tog direkt en prenumenation.

  Tack

 2. Dan
  måndag 7 februari 2011, 16:34:05

  Mycket intressant tidskrift. Läs och bli uppretad eller lugnad över innehållet. Man blir berörd.
  Lärare i Lidköping

 3. söndag 13 februari 2011, 20:44:49

  Annars rekommenderar jag nr.2(år2011) avVetenskaps &Historia där Fysikprofesorn Machio Kaku berättar om vad som kan bli verklighet i framtiden ang. science fiction b.la Teleportering (sid.26)förklarar kanske en del ufonaut fenomen på Jorden?Ett sätt att resa för avancerade civilisationer i en galax då deras moder stjärna blivit en rödjätte?Nödvändigt då planetära livsformer vill undvika förintelse i miljard års perspektiv?

 4. måndag 11 april 2011, 16:20:08

  Väldigt bra läsning.

Andra bloggar som länkar till denna sida:

 1. Med eller utan Sans? « Öster & Wester

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna