Foto Peter Knutson

Riskerar fängelse för avslöjande av “mirakel”

Igår lunchade jag med Sanal Edamaruku som besökte Stockholm under några dagar. Han berättade om sin absurda konflikt om ett påstått “mirakel” inom katolska kyrkan i Indien, som har tvingat honom i landsflykt eftersom han riskerar att arresteras för att ha “sårat religiösa känslor”.

Hela situationen har exponerats tydligt i indisk TV och kan ses nedan.

Den 10 mars i år reste Sanal Edamaruku, ordförande för India Rationalist Association, till Mumbai. Vatten droppade från fötterna på Jesusstatyn framför kyrkan Church of Our Lady of Velankanni i Mumbai. Kyrkans personal påstod att det var ett mirakel och hundratals människor besökte statyn för att samla detta ”heliga vatten” i flaskor och dricka av det. En TV-kanal bad Edamaruku att undersöka det påstådda miraklet som skapat så mycket uppståndelse.

Inom några minuter hittade Edamaruku den verkliga källan till vattnet. Det visade sig vara avloppsvatten från ett läckande rör. De lokala kyrkoledarna accepterade inte denna förklaring utan anmälde honom för hädelse. I Indien, där muslimer och hinduer ligger i ständig konflikt, är det olagligt att yttra sig nedsättande om religioner. Det kan leda till långa fängelsestraff. Sanal Edamaruku reser nu runt i världen för att göra människor uppmärksamma på denna inskränkning i yttrandefriheten.

Sanal Edamaruku är känd över hela världen som det kritiska tänkandets försvarare och hyllas för sitt gedigna arbete med upplysning i fattiga delar av Indien. Han har tidigare bland annat utmanat en så kallad helig man i TV på att denne skulle försöka döda honom med svart magi i direktsändning (Edamaruku överlevde). Han är grundare och ordförande i Rationalist International samt ordförande i Indian Rationalist Association. Han är driver internettidningen Rationalist International och har skrivit 25 böcker och många artiklar.

Sale Windows 7 Ultimate
Sale Windows 7 Ultimate
Buy Windows 7 Ultimate
Buy Windows 7 Ultimate
Order Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Cheap Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Cheap Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Order Microsoft Office 2010 Professional Plus
Microsoft Office 2010 Professional Plus
Microsoft Office 2010 Professional Plus

4 kommentarer till Riskerar fängelse för avslöjande av “mirakel”

 1. Per Nyberg
  söndag 2 december 2012, 20:18:40

  Lysande. Jag har själv nästan tröttnat på att mot-argumentera. Det är ju dom som hävdar att man kan gå på vatten som bör producera bevisen. Tycker jag. Stillsamt. MVH Per Nyberg, Barcelona

 2. Kim Peter
  tisdag 4 december 2012, 18:25:19

  Vi i Sverige och i väst tar det för givet med demokrati, upplysning-vetenskap, yttrandefrihet och andra rättigheter. Detta ”fönster” har bara varit öppet några hundratal år och kan stängas fort om vi inte ser upp! Katolska kyrkans framfart i världen hindrar inte att det finns papister ända upp i våra ledande dagstidningars redaktioner.

 3. Christer Brodén
  lördag 8 december 2012, 23:04:06

  Varje vattendroppe är ett mirakel i sig. Men vad har den där statyn med det att göra?

 4. Rolf Lampa
  måndag 22 april 2013, 00:17:14

  Som många vet vid det här laget är jag bibeltroende kristen. Bra att någon avslöjade att vattnet kom från ett avlopp. Folk bör ju verkligen inte dricka avloppsvatten…

  Det vidskepliga i det hela? Tja, vidskeplighet har ingen sanktion i biblisk tro. ”Pröva allt” uppmanade ju Paulus (1 Tess 5:21).

  Bra gjort av Sanal Edamaruku.

  // Rolf Lampa

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna