Foto Peter Knutson

Religiös och sekulär andlighet

Ikväll möter jag prästen Olle Carlsson i ett samtal om livsåskådning och andlighet (ABF kl 18, Sveavägen 41). Det presenteras så här på ABF:s och Humanisternas hemsida:

“Det talas ofta om vikten av en djupare dimension i livet. En del kallar det andlighet. Även ateister och agnostiker kan uppleva en icke-religiös andlighet, exempelvis i naturen och i musiken.

Vad är det för skillnad mellan religiös och sekulär andlighet? Uttrycker det något utöver människan? Är andlighet egentligen ett meningsfullt begrepp? Vad innebär värde och mening? Har livet ett värde utan gud? Har livet ett värde inom ramen för en gudstro?

er kristendom en hållbar grund för ett gott liv och kan en ateistisk/agnostisk livssyn en hållbar grund för ett gott liv? Kan man leva ett värdigt liv med en filosofiskt materialistisk livshållning och kan man leva ett värdigt liv som gudstroende?

Hur vet man vad som är gott? Vad bör man tolerera och vad kan man inte acceptera i religionsfrihetens namn? Hur kan vi leva ett gott mänskligt liv tillsammans”

Det ska bli spännande att tala med Olle och höra på vilket sätt hans livsåskådning skiljer sig från Humanisternas, samt vilka likheter den har. Seminariet ingår i Humanisternas seminarieprogram på ABF och är säsongsavslutning för denna termin.

2 kommentarer till Religiös och sekulär andlighet

 1. Jörn Dahlkild
  söndag 17 januari 2010, 22:56:23

  Hej Christer,
  Jag råkade se/höra en intervju av Friedrich Wilhelm Graaf, (http://de.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Wilhelm_Graf) på schweiziskTV (http://www.sf.tv/sendungen/sternstunden/index.php). (jag bor i Wien).
  Jag imponerades av denne teolog därför att han, till skillnad mot de flesta, försvarade alla de värden vi humanister tillskriver ett sekulärt samhälle. Inte blanda ihop religion och politik, endast rättsstatens lagstifning skall gälla, etc. Jag noterade att just de frågor som diskuteras i bl. a ”Humanisten” kom upp i intervjun. Det är möjligt att professor Graaf är troende, men i övrigt är han för mig en sann humanist.

  Jag önskar att du Christer kontaktar honom för ett meningsutbyte. Du kanske känner (till) honom? Har du i så fall en kommentar?

  Bästa hälsningar

  jörn (medlem)

Andra bloggar som länkar till denna sida:

 1. Rädda Sverige,nu! » Kärlek väntar på dig!

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna