Foto Peter Knutson

Prästen och etikforskaren Elisabeth Gerle förfalskar fakta i sin nya bok

Att bunta ihop Sverigedemokrater och Humanister som Elisabeth Gerle gör i sin nya bok “Farlig förenkling – religion och politik utifrån Sverigedemokraterna och Humanisterna” är inte bara populistiskt, utan direkt oanständigt. Att Svenska kyrkan dessutom ställer sig bakom Gerles bok vittnar om ett tankeförfall som förvånar. Svenska kyrkan har mycket mer gemensamt med Humanisterna än de allra flesta kristna organisationer runt om i världen. Vi borde stå på barrikaderna tillsammans.

Sverigedemokrater och Humanister är varandras motsats. I själva verket är det islamister, konservativa kristna och Sverigedemokrater som strävar åt samma håll. De vill alla se ett monokulturellt samhälle på religiös värdegrund. Den traditionella kristendomen har knappast bejakat ett pluralistiskt normsystem. De har tvärtom, liksom traditionell islam, velat skapa ett normativt enhetligt samhälle där människor ska inordnas under de religiösa normerna. De ska leva heterosexuellt, i herrans tukt och förmaning och män och kvinnor ska förvalta de av Gud givna rollerna.

Jag har länge hävdat att Sverigedemokrater, islamister och konservativa kristna i grunden strävar åt samma håll: I oktober 2009 skrev jag en artikel om detta på Newsmill och på min egen blogg. Artikeln har rubriken Sverigedemokraterna och islamisterna går hand i hand. Denna artikelrubrik förfalskar Gerle på två ställen i sin bok (sidan 201 och 223). Hon påstår att jag skrivit en artikel med rubriken “Sverigedemokraterna och Humanisterna går hand i hand”. Efter att ha läst boken står det klart att detta är den tes hon vill driva, men att gå så långt att man förfalskar andras texter passerar gränsen för vad jag accepterar. Om det inte är en medveten förfalskning, är det åtminstone en freudiansk felskrivning av gigantiska mått.

Boken är också full av andra faktafel, liksom en lång rad påståenden om Humanisterna som helt saknar grund och inte beläggs någonstans i boken. Det är inte seriöst. Att Svenska kyrkan ställt sig bakom boken är obegripligt och bortom allt förnuft.

Det osmakliga försöket att bunta ihop Humanisterna med Sverigedemokraterna får mig att tänka på en skämtteckning från 70-talet där en demonstrant får en batong i huvet av en polis och säger:

– Men snälla konstapeln, jag är ju antikommunist!

varpå polisen svarar:

– Jag ger väl fan i vilken sorts kommunist du är!

Gerles bok är nog det värsta försöket att smutskasta Humanisterna som jag hittills stött på under mina verksamma år i Humaniströrelsen. Ett minimikrav är att boken nu förses med ett inbladat korrigeringsblad som åtminstone korrigerar faktafelen.

Jag tror att denna bok kan tjäna som ett bra skolexempel på osaklig argumentationsteknik för den som är intresserad av retorik och språkanalys. Men det var knappast det som var bokens syfte.

Sale Windows 7 Ultimate
Sale Windows 7 Ultimate
Buy Windows 7 Ultimate
Buy Windows 7 Ultimate
Cheap Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Cheap Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Buy Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Discount Microsoft Office 2010 Professional Plus
Order Microsoft Office 2010 Professional Plus
Order Microsoft Office 2010 Professional Plus

6 kommentarer till Prästen och etikforskaren Elisabeth Gerle förfalskar fakta i sin nya bok

 1. David
  onsdag 15 september 2010, 00:29:11

  Det mest upprörande är att DN låter en så plump och osaklig artikel publiceras på bästa plats i DN Debatt.

  Någon på redaktionen har brustit rejält i omdöme!

 2. onsdag 15 september 2010, 10:39:18

  Hur det än ligger till med den saken är samtliga alternativ lika sanslösa.

 3. Uffe Svensson
  onsdag 15 september 2010, 16:07:11

  Ja du, Christer. Bunta ihop och bunta ihop. Du buntar ihop mig som konservativ kristen med sverigedemokrater och islamister och menar att vi står för ett normativt enhetligt samhälle osv; trots att man i studier konstaterat att frikyrkobygder som Gnosjö med andra, står för en bättre integration av invandrare och människor med annan bakgrund än andra områden utan det inflytandet från kyrkan. Så bunta på du, jag väljer att stå utanför ditt ihopbuntande.

 4. そうですね
  måndag 25 juli 2011, 23:35:20

  Det visar väl tydligt att invandringskritik är det nya kätterska. Till och med Humanisterna drabbas av hysteri när de kopplas samman med avsteg från multikultikatekesen.

Andra bloggar som länkar till denna sida:

 1. sony ps vita
 2. Del 1337: De fördömda ateisterna at Vilks.net

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna