Foto Peter Knutson

Professor Sigurdsons förakt för de otrogna

I Svenska Kyrkans Tidning uttalar sig Ola Sigurdson om Humanisternas kampanj ”Gud finns nog inte”:

–  Det är en aggressiv reaktion på vad de ser som ett hot. Men den bygger på antagandet att religiösa människor inte kan tänka.

Sigurdson är professor i tros- och livsåskådningsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Man blir helt mållös. Vad är det som förmår intellektuella som Sigurdson och andra att fullständigt tappa omdömet när någon vågar antyda att den gud som religionerna bygger sina sanningsanspråk på, inte existerar?

Och hur är det möjligt att uppfatta Humanisternas kampanj som aggressiv? Att säga att ”Gud finns nog inte” är ju betydligt mer ödmjukt än det som sägs från våra svenska predikstolar varje söndag: Gud finns, och Jesus var hans son. Trosvisst och tvärsäkert.

Sigurdson och somliga andra kulturdebattörer tycks också mena att det är helt onödigt att engagera sig i Humanisterna i ett sekulärt land som Sverige. Även det argumentet är helt obegripligt. Bör svenskar inte bli medlemmar i Amnesty, eftersom Sverige inte håller sig med politiska fångar?

När Sigurdson slår fast att Humanisternas argumentation ”bygger på antagandet att religiösa människor inte kan tänka” så undrar jag om det verkligen är acceptabelt att en professor i tros- och livsåskådningskunskap yttrar sig så onyanserat, grovt och generaliserande om dem som inte delar hans egen tro.

Är man verkligen lämplig att vara professor i detta ämne, men en sådan intolerant syn på oliktänkande?

Sale Windows 7 Ultimate
Discount
Sale Windows 7 Ultimate
Sale Windows 7 Ultimate
Cheap Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Cheap Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Discount Microsoft Office 2010 Professional Plus
Order Microsoft Office 2010 Professional Plus
Sale Microsoft Office 2010 Professional Plus

2 kommentarer till Professor Sigurdsons förakt för de otrogna

 1. Lars Torstensson
  måndag 3 augustii 2009, 03:07:30

  PRINSESSAN PÅ ÄRTEN-MENTALITET

  Sigudson, och många andra kristna, är så vana vid att religionen ska vara ”fridlyst” från kritik, att de skriker högt bara det kommer ett försynt påpekade!

 2. Tom
  lördag 15 augustii 2009, 18:57:08

  Humanisterna ödmjuka? Bara för att man stoppar in ett ”nog”? Men det är ju ett steg i rätt rikning. Sturmark var inte så ödmjuk för nåt år sedan när han i en tevedebatt med Torbjörn Sassersson med undertryck sa ”det FINNS inga parapsykologiska fenomen!” Inte heller är Sturmark beredd att ha ett öppet sinne, att döma av den artikel han skrev i Humanisten för nåt år sedan om varför han inte kan tillåta sig att vara öppen för diverse grejor han inte tror på.

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna