Foto Peter Knutson

Premiär för Vetenskaplig “talkshow” idag

I samarbete med Kungliga Vetenskapsakademien (KVA) gör Fri Tanke förlag en serie seminarium, ”vetenskapliga talkshows” med fokus på vetenskapens frontlinjer och modernt filosofiskt tänkande. Vi kallar serien π-samtalen och de spelas in på Mittag-Lefflerinstitutet i Djursholm, världens äldsta forskningscentra för matematik.

Måndagen den 15 april kl 17.50-19.00 sänds första programmet “Medvetandets mysterium” i Kunskapskanalen och min roll är att vara programledare.

Första programmet handlar om Medvetandets mysterium: Vad är själen? Finns den? Finns det en personlig identitet överhuvudtaget? Modern forskning tvingar oss successivt att överge den dualistiska synen på kropp och själ som två separata entiteter. Dualismen har präglat det västerländska teologiska och vetenskapliga tänkandet genom hela vår historia. Men antik indisk filosofi såg kropp och själ som ett och samma, ett holistiskt perspektiv. Men till priset att ingenting kan överleva och existera efter kroppens död. Hur förhåller vi oss till denna nya syn på människan? I första programmet medverkar:

Maria Lindskog är cellbiolog och verksam vid Karolinska Institutet. Hon forskar inom neurovetenskap, framförallt om hur kopplingarna mellan nervceller kan moduleras och hur det påverkar vårt beteende och tankar.

Sören Holst är teoretisk fysiker, verksam vid Stockholms universitet. Författare till bok Rumtid – en introduktion till Einsteins relativitetsteori och Tankar som ändrar allt, en bok om tankeexperiment inom naturvetenskapen och filosofin.

Åsa Wikforss är professor i teoretisk filosofi vid Stockholms Universitet. Forskar inom språk- och medvetandefilosofi, och har skrivit mycket om relationen mellan det mänskliga tänkandet och yttervärlden.

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

What is real?

What is real är en fantastiskt intressant bok som går igenom kontroverserna kring hur kvantfysiken ska tolkas filosofiskt. Under hela 1900-talet har olika tolkningsmodeller konkurrerat med varandra, och gör än ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna