Foto Peter Knutson

Om religionsfrihet i SR "Människor och tro"

Idag diskuterade jag religionsfrihet i P1 Människor och tro. Programinslaget kan avlyssnas här. Tyvärr används religionsfrihetsbegreppet fortfarande alldeles för diffust i den svenska debatten. Om man med religionsfrihet menar människors rätt att tro på vad de vill så finns det nog ingen förnuftig människa som ifrågasätter detta.

Problemet är att religionsfrihetsbegreppet har förskjutits i betydelse, från att betyda alla människors rätt att behandlas lika oavsett deras religion, till att betyda människors rätta behandlas olika på grund av sina religiösa föreställningar och ställningstaganden. Det är en farlig väg att gå.

1 kommentar till Om religionsfrihet i SR ”Människor och tro”

 1. Anonymous
  lördag 15 maj 2010, 19:06:33

  Hej Christer – jag vill dela med mig en sak jag kom att tänka på – och som jag tycker att du förtjänar att få del av – för jag beundrar din förmåga att vara noggrann och saklig och ta hand om dina åsikter och ditt arbete. Du är noggrann tycker jag med att låta varje människa ha sin åsikt och ändå stå för det svåra i debatten – nämligen att värna fler människor än de som debatterar. Religiösa organisationer verkar ofta opedagogiska i förhållande till att så många medlemmar i religiösa organisationer har ställt till med så mycket våld och dödande genom världshistorien. Detta har ju att göra med det du skriver om religionsfrihet – men däremot så är det ju inte någon konsekvens i sig av att människor är medlemmar i religiösa organisationer.

  Så därför – eftersom jag läser här ibland på din hemsida – så vill jag dela med mig av följande. Kanske känns det orelaterat till detta inlägg – så om du inte vill publicera det – så har du min förståelse för det. Och vill du publicera det på någon annan stans på din hemsida – så är det välkommet också.

  Hur som helst – detta är min tanke:

  Det är enklare att säga det man säger själv – när som helst och i de sammanhang man vistas – även om man säger komplicerade saker – så länge man är mer intresserad av att ha koll på vad man själv säger – än att ha koll på vad andra i tid och otid säger.

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna