Foto Peter Knutson

Mitt samtal med Marcus Birro nu på video

Den 29 maj mötte jag Marcus Birro i en debatt på ABF i Stockhom. Han har i flera krönikor skrivit om sin gudstro och sin syn på ickereligiösa människor, vilket blev grunden för vårt samtal. Videoupptagningen kan ses här.

7 kommentarer till Mitt samtal med Marcus Birro nu på video

 1. Jesper
  tisdag 12 juni 2012, 20:57:56

  Intressant samtal! Kul att ni publicerade denna video, såg den idag. Birro har bl. a i sina krönikor yttrat en del konstigt de senaste åren och det var intressant att höra vad han hade att säga om det. Förmodligen anser han att just den guden som han tror på, den kristna guden, är överordnad allt annat.
  Det som är synd är att inga riktiga svar kommer från religiösa utövare. De verkar inte riktigt kunna förklara vad de själva tror på, och då undrar man hur andra ska kunna förstå? Trots det gör de väldiga anspråk och förhärligar sin tro på bekostnad av det sekulära samhället.
  Men Birro är en skicklig retoriker och kan snacka bort det mesta när han blir inmålad i ett hörn, t.ex när han ska förklara om han anser att samhället ska anordnas på ett sätt att alla religioner och gudar rangordnas lika. Då är helt plötsligt den kristna traditionen viktig det är vad alla religiösa säger när de inte har annat att komma med.
  Gamla traditioner som bottnar i en för vissa människor viktig tro, men som är gammaldags och faktiskt kraftigt vidskeplig. Och endast en minoritet i Sverige tror på gud enligt svenska kyrkans egna undersökningar.
  Så varför ska det ha sådant inflytande i det moderna sekulära samhället kan man fråga sig.
  Så frågan kvarstår obesvarad. Vad tycker de religiösa egentligen? Ska olika sorters gudar i Sverige och globalt styra samhällsordningen, och vilka ska ha företräde i så fall?

 2. Pernilla
  lördag 16 juni 2012, 20:12:03

  Sturmark, du är för kul! Du skulle ställa frågor och inte så mycket lägga ut texten…

 3. Pernilla
  lördag 16 juni 2012, 20:15:42

  ”Inga kommentarer till Mitt samtal med Marcus Birro nu på video”

  Därför att..?

 4. Pernilla
  lördag 16 juni 2012, 20:22:49

  Här har vi samma sak som med du och Birro, bara andra skådisar.

  http://perraj.wordpress.com/2012/03/17/att-tro-och-att-veta/

 5. Pernilla
  lördag 16 juni 2012, 20:48:15

  Avslutningsvis, kära Christer. Man kanske bekänner sig till kristendomen, till humanisterna, till miljöpartiet, till köksvispen. Man kan, så att säga, roa sig med det. Och man får göra som man vill. Det absolut viktigaste, det obetydligaste, är att bara vara. Nicht wahr?

 6. Yvette Jonsson
  söndag 2 december 2012, 12:43:17

  Fantastiskt inspirerande samtal! Jag är glad att du ,Sturmark, skapar tillfällen för att debattera dessa frågor. Min slutsats är, efter många år att jag Tror på Vetenskapen och Gud, jag ser inte längre någon motsats i det. Tack, och fortsätt med alla intressanta samtal…..MVH Yvette

 7. Peter Eliasson
  fredag 30 augustii 2013, 01:08:23

  Kunde inte hålla mig för att kommentera här även om den sista kommentaren snart är ett år gammal.

  Christers debatt med Marcus Birro är en av de bästa av en som debatterar mot Christer någonsin. Marcus är fenomenal, han ger en äkta humanist mycket att tänka på samt att Marcus har en charmerande ödmjukhet, personligen tycker jag Marcus ”vinner” denna debatt. Med det menar jag att man har självklart sina åsikter men hade den helt objektive som inte brydde sig om något lyssnat så hade kanske sympatierna hamnat hos Marcus.
  Med det sagt så tycker jag även Christer visar på ovanligt mycket ödmjukhet och inte är ute efter att såga utan ger ett mycket bra intryck i debatten. hade varit en fröjd om de politiska debatterna hade varit så här trevliga.
  Älskar det jobb Christer gör för humanisterna och vill inget hellre ha än ett sekulariserat samhälle men ibland måste man få ge sina meningsmotståndare cred.

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna