Foto Peter Knutson

Lördagsintervju med Antje jackelen

Så har jag lyssnat på lördagsintervjun med Antje Jackelen. Tyvärr ett journalistiskt fiasko, där inga följdfrågor ställdes och vilka plattityder som helst accepterades som svar.

Till exempel fick Jackelen frågan om det är rimligt att kungen inte har religionsfrihet enligt grundlagen? Enligt gällande lag måste kungen vara bekännande kristen, annans blir han av med uppdraget som statschef.

Jackelen svarar: “Kungen vill ju ha det så själv!”. Det är svårt att tänka sig ett mera goddag-yxskaftliknande svar. Och inga följdfrågor på det.

Den självklara följdfrågan vore:

”Antje, jag tror du missförstår frågan; Den gällde inte vilken livsåskådning kungen själv vill ha, jag tror ingen ifrågasätter hans rätt att själv välja sin livsåskådning. Frågan gällde huruvida du tycker att han ska tvingas ha en viss livsåskådning enligt lag, för att få ha kvar uppdraget som statschef? Eller kanske det var jag som missförstod ditt svar: Du kanske menade att vi ska ha principen att kungens vilja skall bliva lag?”

Men detta nonsenssvar fick passera, liksom många andra. Sorgligt.

7 kommentarer till Lördagsintervju med Antje jackelen

 1. söndag 5 januari 2014, 13:25:50

  Eller så kan man lyssna på hela hennes svar. Hon säger:
  ”Ja det vill ju kungen själv, så att det ska väl inte jag lägga mig i då.”

  Ett sådant svar kan förstås illvilligt tolkas som att Jackelén anser att kungens vilja ”skall bliva lag” som du skriver. Eller så kanske det bara ska tolkas som precis det hon säger: att hon inte ska lägga sig i vem eller vad kungen tror eller inte tror på. Att kungen, precis som alla andra invånare i Sverige, har rätt till religionsfrihet.

 2. MT
  söndag 5 januari 2014, 14:03:12

  Fast monarkin i Sverige bygger på Kristendomens värderingar och det är det monarkin delvis försvarar och detta land byggdes upp med kristna normer, en del av poängen med monarkin är att just ha ett huvud för nationens kristna värdegemenskap. Kungen har nästan samma roll som en påve. Vore rätt meningslöst att ha en liberal kung som motsätter sig stora delar av kungens roll.

 3. söndag 5 januari 2014, 14:31:58

  Det här svaret påminner mig om ett annat i mitt tycke fånigt svar som jag ofta får även från humanistiska vänner. När jag klagar över katolska kyrkans krav på prästcelibatet och att det faktiskt strider mot mänskliga rättigheter som innehåller klausuler om att alla har rätt att gifta sig så får jag höra ”ja, men de har ju frivilligt valt att bli präster och om de vill gifta sig kan de ju lämna prästyrket”.

 4. En anonym en
  tisdag 7 januari 2014, 13:00:32

  Hon tycks inte heller vilja ha några klåfingriga regler heller ang. omskärelse av pojkar under 18. Om det är något som är klåfingrigt så är det själva ingreppet.

 5. Stefan Spets Arleij, Arkeolog & Konstvetare
  tisdag 7 januari 2014, 16:29:10

  Jag vill (fast jag gick ur Statskyrkan 1987) ändå anföra vad Luther har att säga ovanstående klausuler, att ”Människostadgar är bara smörja!”

 6. Stefan Spets Arleij, Arkeolog & Konstvetare
  tisdag 7 januari 2014, 16:33:13

  Mänskligheten skulle för övrigt, enligt mitt förmenande, må (och bete sig) mycket bättre om alla var övertygade om att himlen kunde falla ned i huvudet på dem. (Vilket den ju faktiskt gjorde så sent som för 65 miljoner år sent…)

 7. Stefan Spets Arleij, Arkeolog & Konstvetare
  fredag 17 januari 2014, 11:40:55

  Men en biskop i Svenska Kyrkan behöver tydligen inte vara kristen…..

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna