Foto Peter Knutson

Läkarmissionen censurerar tidskriften Sans

Saxat ur pressmeddelande från Sans magasin:

Annons Sans Givartidning low resDen nya kultur- och debattidskriften Sans, utgiven av Fri Tanke förlag, är ett nytt existentiellt magasin i upplysningens anda. Läkarmissionen stoppar nu en redan insåld annons för Sans i sin tidning Svenska Journalen. Svenska Journalen skall gå som bilaga i ett antal olika tidningar, i en upplaga på 130.000 exemplar.

Annonsen var redan insåld och bokad av Läkarmissionens annonssäljare. Tidskriften Sans har planerat en omfattande prenumerationskampanj för tidskriften i samband med att annonsen når 130.000 hushåll.

– Vår målgrupp av äldre kvinnor kan uppfatta annonsen för Sans som stötande, säger Läkarmissionens ansvarige Johan Lilja.

Lilja kan inte ange vad i annonsen som kan uppfattas som stötande eller om det är Sans allmänna profil som ”existentiellt magasin i upplysningens anda” som oroar honom. För att en annons ska uppfattas som så stötande att den avvisas, krävs normalt ett innehåll av lagstridig karaktär, till exempel misstanke om bedrägeri, prostitution eller hets mot folkgrupp.

– Detta är en häpnadsväckande censur, säger Sans chefredaktör Christer Sturmark. Läkarmissionen tror alltså inte att deras målgrupp klarar av att läsa om existentiella frågor i allmänhet, eller kvinnoförtryck i synnerhet, vilket är första numrets tema. Jag trodde att det var just människors utsatthet som Läkarmissionen intresserade sig för.

5 kommentarer till Läkarmissionen censurerar tidskriften Sans

 1. Jakob
  lördag 29 januari 2011, 06:15:05

  Intressant kommentar av Elisabeth Sandlund:

  http://www.dagen.se/blogg/ledarblogg#7874

 2. Vincent
  söndag 30 januari 2011, 11:11:25

  Skulle ni låta en kristen kyrka annonsera i Sans?

 3. tisdag 1 februari 2011, 12:06:04

  Sans syfte är t.ex. att främja upplysningens värderingar o. sekulär samhällsvärdegrund,fritänkande,tydlig naturalism,postmodernism,filosofi vetenskap kritisk tänkande m.m. om jag inte missförståt allt?Kristna kyrkoretc. har säkert egna medier att utannonsera sin verksamhet . I staden där jag bor vetfåel. ingen vad sans o. humanisterna är el. står för. Stan är ganska full av ”såna där alpha kurs ”skyllt annonser” el. vad det nu kallas, dock inom kristet ”revir” s.a.s jag har faktiskt gått på såna möten fast jag inte är kristen.Det blev för mycket kristen envägs kommunikation utan ärlig meningsutbyte ang. sanningshalt i den kristna bibeln tyckte jag t.ex. Humanister kristna o. andra mötts ju redan i debatter genom video sidorna hos humanisternas webb www. humanisterna.se o.s.v.På sid .92 av sans ang. webbtips så finns faktiskt ett tips för http://www.genesis.nu Föreningen genesis går väll knappast sans o. humanisternas ”ärenden” snarast ett ex. på pseudovetenskap o. antivetenskap enligt sans så finns denna webbtips plats med för att man ska haja hur evolutionsförnekare resonerar det är väll jusste tycker jag. Det är väll ungefär där gränsen för tillfället går ang. ”krisna” o. dyl. annonser i sans?

 4. Thomas
  söndag 20 mars 2011, 21:15:13

  Nu är det ju faktiskt en tidningsägares rätt att välja vilka annonser som ska publiceras eller inte. SANS får väl välja att annonsera i någon annan tidning istället.

  Att kalla detta för censur är ingenting annat än propaganda.

Andra bloggar som länkar till denna sida:

 1. Tweets that mention Läkarmissionen censurerar tidskriften Sans « Christer Sturmark -- Topsy.com

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna