Foto Peter Knutson

Kristen mission i svenska skolor

Radioprogrammet Kaliber avslöjar idag att den kristna konservativa organisationen New Generation har fått 34 miljoner kronor av den svenska staten för att sprida sitt budskap i den svenska skolan.

Givetvis är det helt oacceptabelt att denna missionerande verksamhet bedrivs i svenska skolor som skall vara ickekonfessionella. New Generation sprider budskapet att homosexualitet är synd, att evolutionsteorin är falsk och att man måste följa den rätta vägen (Jesus) för att få ett gott efterliv.

Joakim Lundqvist är grundare och ledare för New Generation. Han är också en nyckelperson i den kristna sekten Livets Ord där han bland annat är chef för deras bibelskola.

Joakim Lundqvist är kristen fundamentalist. Hans organisation har fått 34 miljoner kronor av staten, trots att villkoren för att få bidrag är att man delar de grundläggande värderingarna som vårt samhälle vilar på. Bland annat är organisationen skyldig att “främja jämställdhet mellan könen”.

Är det någon som tror att New Generation gör det? Not.

8 kommentarer till Kristen mission i svenska skolor

 1. erik
  söndag 30 maj 2010, 17:31:09

  Det är intressant att du lägger så stor vikt vid ord som ”konservativa” och ”sekt”, i vilket anseende är det så…?

  Sen har du givetvis fel när du påstår att organisationen inte delar de grundläggande värderingarna som vårt samhälle vilar på. Jag vet inte vad ditt samhälle vilar på för värderingar, men jag vet att det svenska samhället vilar på värderingar som att alla människor är lika mycket värda, att alla ska behandlas lika och att ingen ska hamna utanför. Ironiskt nog är det precis det som den kristna tron i grund och botten handlar om också, att respektera och ta hand om våra medmänniskor.

 2. Tommy Axelsson
  måndag 31 maj 2010, 16:08:39

  Andas grå svensk avundsjuka!
  Om UngHum på åtta år lyckas engagerar tiotusen ungdomar på var fjärde svensk skol, följer rådande regelverket på ett seriöst sätt får de också 34 miljoner. Det funkar så i Sverige, staten uppmuntrar folkrörelse och engagemang, visst är det irriterande! Nä sluta och lipa och ta tag i er egen situation istället! Skulle vara en utmärkt sparring för de kristna grupperna med lika många humanistiska grupper.
  Tramsigt av vuxna människor att klanka ner på engagerade ungdomar för att de har ”fel åsikter”. När slutade föreningsfrihet, religionsfrihet och yttrandefrihet bli något humanismen ställer sig bakom? Är också nyfiken på vilka källor du har till påståendet ”New Generation sprider budskapet att homosexualitet är synd, att evolutionsteorin är falsk”? Christer släng inte ur dig slentrianmässiga ogrundade påhopp om du inte ens vet vad organisationen heter! Det är unkna fördomar att tro att NG inte jobbar för jämställdhet! NG råkar nämligen vara kristenhetens främsta plantskola i ledarskap för unga tjejer, en stor majoritet av ordförandena är nämligen tonårstjejer. Många av dem har senare gått in i ledarskap i sina lokala församlingar på olika nivåer. NG har i flera års tid satsat extra på att stötta just tjejer i ledarskap. De bemöter själva kritiken på sin hemsida nygeneration.se
  Glöm heller inte att många av dagens klokaste debattörer och politiker var ideologiska galningar som unga radikaler. Christer ge dig på någon i din egen ålder istället!

 3. Jakob Fredriksson
  måndag 31 maj 2010, 16:30:41

  Kan man inte överklaga eller göra något?

 4. tisdag 1 juni 2010, 13:27:04

  Det är roligt att ditt ordval är att Kaliber har avslöjat NG. Oj vilket avslöjande! Jag har känt till dem sen fem år tillbaka och jag antar att människor som varit Kristna längre än jag känt till dem ännu längre. Det är knappast heller så att NG har smugit runt på skolor eller smugit med att de är Kristna.

 5. Johan
  måndag 7 juni 2010, 12:27:15

  Lyssna på senaste Kaliber i P1, ni som påstår att frikyrkliga ungdomsorganisationer jobbar för jämställdhet.

 6. Daniel
  lördag 10 juli 2010, 19:12:25

  Haha Christer, innan du ens försöker ge en negativ bild på kristendomen måste du ju först läsa på lite så du inte säger bort dig. Pinsamt…

 7. söndag 18 juli 2010, 15:32:16

  Daniel, innan du hånar Christer så kanske du borde läsa på lite så du inte gör bort dig…

 8. nisse
  onsdag 28 juli 2010, 16:14:35

  Varför inte låta sig inspireras? Bjud in dem till öppen dialog i skolorna, och se till att humanister och ateister får lika stort utrymme och framförallt, statligt stöd för sin verksamhet.
  Skolan skall verka för öppet sinne och självtänkande, ledord som borde vara fördel för humanister och ateister.

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna