Foto Peter Knutson

Kommentar från Svenska kyrkans pressekreterare

Svenska kyrkans pressekreterare för Lunds stift, Daniel Bramsell, bemöter min artikel på Newsmill på följande sätt i en Newsmill-kommentar:

Ett förtydligande med anledning av Christer Sturmarks inlägg igår: Christer Sturmark och biskop Antje Jackelén är helt överens om att Björn Kjellströms personangrepp på Sturmarks person var olämpligt.

Kjellström har också bett om ursäkt för detta. Biskopens uttalande om "ett rakryggat ställningstagande" syftar på Kjellströms hållning i sakfrågan. Såsom Sturmark relaterar saken kan läsaren lätt få intrycket att biskop Antje skulle syfta på Kjellströms personangrepp. Så är alltså inte fallet, vilket klart framgått av biskopens korrespondens med Sturmark.

Daniel Bramsell,
Pressekreterare Svenska kyrkan, Lunds stift

Detta är tyvärr inte riktigt med sanningen överensstämmande. Det är riktigt att prästen Björn Kjellström har bett om ursäkt för hans uttalande “Återigen uppenbaras människoföraktet under det oljiga entreprenörsleendet”.

Men i den text han publicerar på Svenska kyrkans hemsida, och som han kallar en ursäkt, fortsätter Kjellström så här:

Vad jag inte ber om ursäkt för är min åsikt att Humanisterna inte är möjliga att föra konstruktiva samtal med. Inte heller ber jag om ursäkt för min åsikt att Sturmark är en entreprenör i misstänkliggörande av andra människor och i att sprida fördomar om människor med en religiös övertygelse.

Detta kallas alltså “en ursäkt”. I ett e-brev daterat 20 september skriver Antje Jackelen till mig att hon tycker att Kjellström nu har bett om ursäkt och i övrigt endast uppvisar “ett rakryggat ställningstagande”. Om det är så att Jackelen inte läser de personangrepp som en av hennes präster lägger på Svenska kyrkans hemsida, så är det ett problem i sig och ett tvivelaktigt förhållningssätt.

Jag har förtroende för att Antje Jackelen inte eftersträvar denna typ av debattklimat. Men Kjellströms obehagliga påhopp ligger fortfarande kvar på Svenska kyrkans hemsida. Jag väntar med spänning på hur länge de ska ligga kvar där.

Detta i kombination med Gerles bok om Humanisterna gör att man måste ställa sig frågan varför Svenska kyrkan odlar ett debattklimat av denna karaktär, istället för en saklig idédebatt om vår tids viktigaste frågor?

Order Windows 7 Ultimate
Cheap Windows 7 Ultimate
Buy Windows 7 Ultimate
Order Windows 7 Ultimate
Discount Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Discount Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Order Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Microsoft Office 2010 Professional Plus
Microsoft Office 2010 Professional Plus
Buy Microsoft Office 2010 Professional Plus

1 kommentar till Kommentar från Svenska kyrkans pressekreterare

 1. Mats
  tisdag 28 september 2010, 21:07:34

  CS skriver: ”Men Kjellströms obehagliga påhopp ligger fortfarande kvar på Svenska kyrkans hemsida. Jag väntar med spänning på hur länge de ska ligga kvar där.”
  Hur ser du på ansvaret för sidan? Du skriver ”Svenska kyrkans hemsida”. Vem anser du har ansvar för det som står på Kjellströms blogg?
  Anser du att det som står på bloggar hos t. ex. Expressen ska betecknas som att de står på ”Expressens hemsida”.
  Jag håller med dig i den debatt som pågår, men är nyfiken på hur man ska se på frågeställningarna ovan.

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna