Foto Peter Knutson

Jämtins pudel

Carin Jämtin backar i Ekots lördagsintervju från idén att införa fler religiösa helgdagar. Problemet med hennes resonemang är att det är både okunnigt och förvirrat.

Först väljer hon att vara helt blind för den livsåskådning som faktiskt dominerar i Sverige; den sekulärhumanistiska livsåskådningen som ser världen som naturlig , snarare än skapad av övernaturliga krafter. Hon säger att “det är viktigt att vi har många religioner i Sverige”, men nämner inte med ett ord att det är viktigt att vi har sekulära livsåskådningar som trots religionernas historiska inflytande har lyckats skapa en relativt sekulär värdegrund i Sverige.

Hon bekräftar vad jag sa i DN i frågan, nämligen att de flesta svenskar inte firar jul och påsk för Jesus skull.

Senare talar hon i förbigående om att “vi är lika i själen, oavsett vilken gud vi tillber eller vilken gud vi väljer att inte tillbe”. För det första så har hon säkert rätt i att vi människor har många likheter “i själen”, men ur olika gudsbegrepp följer olika värderingar, och det är precis det som är poängen med ett sekulärt samhälle, att det ska vara neutralt och oberoende av vilka gudsbegrepp människor håller sig med.

Att hon tycks tro att vi som har en sekulärhumanistisk livsåskådning väljer gudar att inte tillbe får man väl sätta på okunskapskontot. Personligen har jag aldrig valt någon gud att inte tillbe.

“Buddister måste ha rätt att tillbe sina gudar som de, ähh, inte gör” blir nästa religionsfilosofiska uttalande från Jämtin.

Jag tror att flera av våra politiker behöver skaffa sig lite grundläggande religionskunskap innan de uttalar sig i frågor som rör religion och politik.

Cheap Windows 7 Ultimate
Sale Windows 7 Ultimate
Buy Windows 7 Ultimate
Sale Windows 7 Ultimate
Cheap Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Discount Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Order Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Microsoft Office 2010 Professional Plus
Buy Microsoft Office 2010 Professional Plus
Discount Microsoft Office 2010 Professional Plus

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna