Foto Peter Knutson

Islamismens seger

 ISIdag släpps boken Islamismens seger av Magnus Norell. Boken är en omskakade skildring av islamismens politiska framgångar i Libanon och Iran.

Politisk islam och dess militanta gren islamismen har vuxit sig allt starkare i Mellanöstern under de senaste decennierna. Med sitt budskap om evig strid mellan gott och ont, där det onda främst representeras av Israel och väst, har denna på en gång politiska och religiösa ideologi vunnit insteg i de flesta av regionens länder.

Det är inte den arabisk-israeliska konflikten som är grundproblemet i Mellanöstern menar Magnus Norell, utan den radikala islamismen.

Kriget mellan Israel och Hizb’allah i Libanon sommaren 2006 blev en seger för Hizb’allah och dess främsta vapendragare – regimen i Iran. Men framför allt blev kriget en seger för islamismen.

En seger som kunde ha undvikits om det internationella samfundet hade agerat kraftfullt och solidariskt med Libanon efter Israels tillbakadragande 2000.

I stället har den mest oförsonliga ideologin i Mellanöstern nu fått vind i seglen.

Med ett år kvar till det svenska valet är detta en bok som manar till eftertanke. Inte för att vi riskerar några islamistiska partier i riksdagen, men väl dess svenska motsvarighet: Sverigedemokraterna.

Islamister och sverigedemokrater har mycket gemensamt: De eftersträvar båda ett monokulturellt samhälle grundat på religiösa värderingar. Mycket långt från den humanistiska visionen om ett multietniskt sekulärt samhälle.

4 kommentarer till Islamismens seger

 1. tisdag 22 september 2009, 18:50:27

  Magnus Norells bok är en ögon-öppnare och samtidigt en rysare. Han analyserar med ett tydligt och pedagogiskt språk med stor kompetens och kunnighet hur FN och EU har ”lagt sig” när det gäller Hizb’allahs beteende i södra Libanon, i trots mot alla FNs säkerhetsrådsresolutioner. De ses som ett skämt av islamisterna i Hizb’allah liksom FNs styrka UNIFIL, som inte vill eller kan göra något åt Hizb’allahs beväpning och intentioner att fortsätta kriget mot Israel. Trots att landet inte har ockuperat en tum libanesiskt område sedan 2000.

 2. fredag 25 september 2009, 09:38:25

  Ja, många kommer nog att rösta på SD för att de tror att SD kommer att verka emot ”islamiseringen” av samhället. Men om man resonerar på det viset måste man fråga sig varför man är så rädd för att islam ska få ett hårt fäste i Sverige. Svaret när man frågar människor detta brukar oftast vara att de inte vill att dogmatiska föreställningar och förtryckande partiarkatiska värderingar ska smyga sig in i vårt samhälle.
  Om man då tar en titt på vad som står i Sverigedemokraternas princip-program så är det just allt detta som SD vill införa i samhället – fast med högerkristen anda. Same, same but different.

 3. Lévi Strauss
  onsdag 3 mars 2010, 19:31:54

  Konstigt att Norell diskuterar FN resolutioner i detta fall, med tanke på att han förkastar FN resolutioner och krigsbrott vad gäller Israel Palestina konflikten.

Andra bloggar som länkar till denna sida:

 1. Väldigt intressant

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna