Foto Peter Knutson

inga trossamfund bör ha rätt att förrätta juridiskt bindande vigslar

Idag skriver jag i Sydsvenskan om att endast staten bör förrätta vigslar.Alla livsåskådningar bör behandlas lika. Religiösa organisationer ska inte ha juridiska uppdrag, varken vigsel eller begravningsväsende bör hanteras av Svenska kyrkan.

3 kommentarer till inga trossamfund bör ha rätt att förrätta juridiskt bindande vigslar

 1. Per Alm
  söndag 20 januari 2013, 12:47:23

  Den juridiska delen bör enbart hanteras av en civil myndighet. Proceduren kan troligen dessutom förenklas. Däremot är det naturligtvis upp till var och en att själv avgöra hur man vill manifestera det hela eller vem man vill vittna inför, Gud, släkt, vänner eller båtklubben.

  Trots att det du skriver i sak är just detta så är det lätt att tolka formuleringarna som att de riktar sig mot de religiösa ritualerna. Flera av kommentarerna verkar i alla fall ha utgått från sådana tolkningar. Det är synd, eftersom fokus inte hamnar på sakfrågan som egentligen är ganska enkel, när man väl har förstått den, till exempel med hjälp av tydliga och fokuserade förklaringar som inte slirar ner i diket. Dialogen blir liksom bättre om man håller sig på banan, om du förstår vad jag menar.

 2. En anonym en
  måndag 21 januari 2013, 12:51:01

  En mycket klok och bra idé.

 3. Andreas
  måndag 21 januari 2013, 23:29:48

  Intressant att Norge har kommit längre än Sverige i denna fråga. Det fundamentala problemet för humanisterna(och andra sekulära livsåskådningar) är, tror jag, att ritualerna inte känns lika fylliga och etablerade än de kyrkliga varianterna. Detta kan bero på okunskap och att humanisternas alternativ, om man nu känner till dem, inte känns lika välutvecklade. Detta tror jag bidrar till att svenskar, om de inte tänker efter, tycker att kyrkan kan få ha kvar sin rätt att utfärda juridisk bindande vigslar.

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna