Foto Peter Knutson

Helene Egnells kränkande uttalande om Annika Borg

Det finns en pågående röta i det svenska debattklimatet. Det tycks helt förbjudet att tala om religiöst sanktionerat kvinnoförtryck, berör man detta i något avseende, så stämplas man omedelbart som islamofob. Även om man påtalar kvinnoförtrycket inom alla tre abrahamitiska religionerna, judendom, kristendom islam.

Prästen Helle Klein har varit pionjären, i sina ständiga aggressiva angrepp på Humanisterna, med sjukdomsstämplingen “islamofobi” i ständig beredskap. Epitetet “främlingsfientlig” används också återkommande.

Men nu har detta gått längre. Nu börjar präster angripa sina egna kollegor, om har modet att stå på Humanisternas sida just i debatten om det religiöst sanktionerade kvinnoförtrycket.

Prästen Annika Borg har haft modet att lyfta fram problemet med religionen som kvinnoförtryckande mekanism. På denna punkt har hon alltså tagit samma position som Humanisterna. Detta har resulterat i att stiftsadjunkt Helene Egnell vis Centrum för religionsdialog i Stockholms Stift ser rött.

I en debatt arrangerad av Sans magasin på kulturhuset för några veckor (den kan ses på UR Play här) sedan kommenterar hon debatten om  den av Sofia församling finansierade imamen som arbetar på Fryshuset i Stockholm.

Annika Borg har i flera debattartiklar deltagit i debatten om huruvida det är lämpligt att Svenska kyrkan finansierar en imam.

Helene Ignell säger i debatten på kulturhuset följande om sin prästkollega Annika Borg och hennes inlägg i debatten om imamen:

“Hon bara förutsätter att imamen är homofob och kvinnohatare, vilket han inte är.”

Jag har läst alla Annika Borgs debattinlägg i denna fråga noggrant och ingenstans gör hon minsta antydning av ovanstående slag.

Helene Ignell fabulerar alltså helt fritt, för att kränka och svartmåla en kollega för att hon vågar ta samma position som Humanisterna och eftersträva ett synliggörande av det religiöst sanktionerade kvinnoförtrycket.

Detta är givetvis en skandal. Det är nog pressetiskt tveksamt om detta uttalande ens borde ha sänts, och Helene Ignell borde be om offentlig ursäkt. Hon borde faktiskt skämmas.

Frågan är varför debattklimatet ser ut på detta sätt. Vad är det som driver vanligtvis sansade och förnuftiga personer som Ignell och Klein att helt tappa koncepten med rena påhitt och falsarier, allt för att svartmåla och förminska sina meningsmotståndare? Det är för mig obegripligt.

Det är röta i vårt segel. Debattröta.

En eloge till Annika Borg som står ut att vistas i det unkna rum som Svenska kyrkan tycks vara i dessa sammanhang. Frågan är hur länge. Om Svenska kyrkan vill spela någon som helst roll i debatten, behöver den skaffa sig lite ryggrad i frågan om kvinnors utsatthet i religiösa kontexter.

Buy Windows 7 Ultimate
Discount
Sale Windows 7 Ultimate
Windows 7 Ultimate
Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Sale Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Discount Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Microsoft Office 2010 Professional Plus
Sale Microsoft Office 2010 Professional Plus
Discount Microsoft Office 2010 Professional Plus

1 kommentar till Helene Egnells kränkande uttalande om Annika Borg

 1. Stig Svensson
  måndag 30 maj 2011, 20:41:23

  Jag ställde några frågor till UR enligt följande:

  I programmet ”Debatt om mänskliga rättigheter” går stiftsadjunkten Helene Egnell till attack mot prästen Annika Borg. Inslaget har funnits tillgängligt på http://urplay.se/164084 men har tagits bort Vad är anledningen och motivet till denna censurering? Och vem har tagit beslutet om censureringen?.

  Med vänlig hälsning

  Stig Svensson
  (Nettobidragsgivare och licensbetalare till stat samt Sveriges television och Sveriges radio).

  Och här är svaret:

  Hej och tack för ditt brev,

  Som ansvarig utgivare har jag beslutat att ta bort uttalandet där två namngivna personer kritiseras utan att ges möjlighet att bemöta kritiken. Vi har gjort bedömningen att programmet i sitt ursprungliga skick skulle kunna strida mot UR:s sändningstillstånd. Det redigerade programmet kommer att repriseras som planerat och kan ses på URPlay (http://urplay.se/164084)

  Med vänliga hälsningar
  Lena Allerstam

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna