Foto Peter Knutson

Hedeniuspriset till Elisabeth Ohlson Wallin

Jersild o Ohlsson Wallin Idag delades Humanisternas Hedeniuspris ut. Årets pristagare blev fotografen Elisabeth Ohlsson Wallin.

Förbundet Humanisterna instiftade Hedeniuspriset 2000. Priset är uppkallat efter Ingemar Hedenius, religionskritiker och professor i praktisk filosofi som redan 1949 startade en intensiv debatt om kristendomen i Sverige med sitt mest kända verk ”Tro och vetande”.

 

Syftet med priset är att dels hedra minnet av Ingemar Hedenius och dels uppmärk­samma personer som arbetar och verkar i Hedenius anda.

Till mottagare utses en person som i Sverige under året främjat humanism, rationa­lism och vetenskaplig kunskap. Särskild vikt skall fästas vid insatser som be­främjat en kritisk granskning av religion i dess olika former, pseudovetenskap, irrationella och inhumana föreställningar och traditioner.

Motiveringen för årets pristagare Elisabeth Ohlsson Wallin lyder:

Hedeniuspriset 2009 “Med insikt, medkänsla och djupt engagemang har hon visat hur religionen påverkar vår vardag när människofientliga dogmer blir till okritiskt anammade sanningar. Hennes orädda berättelse har lämnat avtryck i sammanhang där ingen trodde det var möjligt. Hon har tagit strid för minoritetsgrupper även när det stormat. Hennes kraftfulla visuella ställningstaganden har berört och bidragit till att förändra synen på förtryck, utanförskap och mänsklig frihet såväl i Sverige som internationellt.”

Tidigare pristagare är: Per Kornhall (2008), P C Jersild (2007), Björn Ulvaeus (2006), Lena Andersson (2005), Barbro Westerholm (2004), Hans Alfredson (2003), Georg Klein (2002), Sholeh Irani (2001) och Dan Larhammar (2000).

2 kommentarer till Hedeniuspriset till Elisabeth Ohlson Wallin

  1. fredag 4 december 2009, 12:05:44
  2. torsdag 10 december 2009, 19:23:55

    Jag har på min bloggsida, Ökenkällan skrivit ett inlägg med anledning bland annat av det som här skrives. Rubriken är ”Människofientlig dogmatism” Hoppas att det inte är olämpligt för er att publicera denna länk:
    http://rolferic.blogspot.com/2009/12/manniskofientlig-dogmatism.html

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna