Foto Peter Knutson

Gud i Almedalen

I Torsdags arrangerade den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet en debatt med Humanisterna om religionens roll i politiken. På den kristna sidan var bland andra Kristdemokraternas riksdagskandidat Tuve Skånberg. Den famösa handskakningsdomen kom på tal i debatten, den där diskrimineringsombudsmannen drev ett rättsfall om skadestånd till en ung muslim som vägrade ta sin tilltänkta kvinnliga chef i hand och därmed inte fick jobbet. Arbetslöshetskassan drog in hans understöd, men dömdes att betala 60.000 kr i skadestånd till den unge mannen.

Tuve Skånberg lämnade ovanligt tydliga svar på hur han såg på domen. Den var helt riktigt enligt Skånberg. Han anser dessutom att staten ska betala arbetslöshetunderstöd till alla de som gör sig svåranställda genom att inte vilja ha kroppskontakt med människor av andra “kategorier”. Den som inte vill ta homosexuella eller svarta i hand, och därmed får svårt att få anställning, skall inte behöva lida för det. Staten ska ta väl hand om alla apartheidivrare, oavsett om det avser hudfärg, kön eller sexuell läggning.

Buy Windows 7 Ultimate
Cheap Windows 7 Ultimate
Sale Windows 7 Ultimate
Sale Windows 7 Ultimate
Order Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Discount Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Sale Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Order Microsoft Office 2010 Professional Plus
Microsoft Office 2010 Professional Plus
Sale Microsoft Office 2010 Professional Plus

8 kommentarer till Gud i Almedalen

  1. Tanek
    lördag 10 juli 2010, 14:20:57

    Det är helt sjukt att någon i vårt samhälle, speciellt en rigstagskandidat, kan komma undan med att säga att lagar från fantasifoster är fullständigt acceptabelt som grund för fördomar och att de som håller sådana ska belönas.

    Man kan inte göra annat än att hoppas att Kd helt missar rikstagen nästa val. Det verkar inte helt omöjligt när man ser till tidigare resultat som späs på av sådana här vettlösa kommentarer.

  2. lördag 10 juli 2010, 18:59:02

    Det är korrekt att jag svarade Christer Sturmark att ingen kan påtvingas att acceptera fysisk kontakt av typen handskakning, kram eller kindkyssar, därför att sed, konvenans och etikett kan kräva det. Oavsett vilket skäl som kan ligga bakom ens önskan att vägra kroppskontakt. Enda skälet att bryta mot denna självklara rätt till integritet skulle väl vara säkerhetsskäl och kroppsvisitering av myndighetspersoner.

    Att jag själv tar starkt avstånd från att någon vägrar skaka hand med någon annan, av vad skäl det vara må, är en annan sak. Jag vill inte tvinga någon till det genom lag, förordning eller regelverk för arbetslöshetsunderstöd.

    Vill du det, Christer?

  3. Jessica
    lördag 10 juli 2010, 21:29:45

    This is a slippery slope.

    Based on this decision, I should be well within my rights to refuse to talk to anyone that is outside my religious group. At a certain point, these ”laws of the imagination” become so impractical that the religious person in question loses their ability to function effectively within a larger, pluralistic community. Losing that ability comes with a social and economic price – and part of that price is unemployability.

    If the ability to be tolerant is precluded by one’s religious beliefs, it is not unreasonable to say that one’s value to the broader community has been reduced in a very meaningful way.

  4. A
    lördag 10 juli 2010, 21:40:02

    Det är väl typiskt att dessa ljusskygga element ska försöka gömma sig bakom den moderna demokratins allmänna rättighetssystem… Det är ju ett underbart paraply för alla i en modern värld icke önskvärda yttringar… Så länge vi låter dem skyla sig med det…

  5. Anton
    söndag 11 juli 2010, 02:54:59

    Jag kan tycka att humanisterna i det här fallet väljer att göra en höna av en fjäder när de endast väljer att fokusera på den direkt religösa aspekten av den här frågan.
    Givetvis har alla rätten att vägra kroppskontakt oavsett på vilket sätt det än må vara på men frågan man bör ställa sig ligger ändå i den enskilda individens värderingen och vad det sen finns för orsaker till det beteendet kan man oftast inget annat än spekulera i. Varje person måste bedömas indivduellt och när Tuve i det här fallet blir tvungen att argumentera utifrån detta enskilda fall väljer vissa att utmåla det som att han (Tuve) försvarar det diskrimerande och kränkande beteendet precis som att det vore specefikt för endast religöst bunda personer.
    Jag försvarar på intet sätt att vissa religöst uppväxta personer (eller någon annan för den delen) får/har en skev uppfattning om vad det innebär att visa respekt till alla personer i ens omgivning oavsett kön, hudfärg, nationallitet osv. men att försöka smutskasta kristdemokraterna grundat på en fråga som humanisterna valt att framställa i en viss dager är direkt manipulation av hur svaret kommer att framstå och inget annat än ett billigt retoriskt trick, så låt er inte luras.

  6. fredag 23 juli 2010, 22:47:03

    religion och politik går inte att förena… Nej förlåt, religion och demokrati menar jag 🙂

  7. Humaislamofoberna
    fredag 30 juli 2010, 18:10:26

    Du träffar helt fel i dina obskyra apartheidjämförelser. Ett handlag, ersatt med att man exempelvis med ett leende på läpparna lägger handen mot bröstet och nickar, eller en bugning, motsvarar ditt slappa handslag gott och väl. Inte minst i traditioner som förespråkar självkontroll, som i exempelvis Japan. Det är dessutom en ickefråga då det sällan eller aldrig sker. Du är islamofob, det vet du och hela Sverige vid den här tidpunkten.

Andra bloggar som länkar till denna sida:

  1. Röster om debatten i Almedalen mellan kristna och ateister « Tuve Skånbergs blogg

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna