Foto Peter Knutson

Förvånande nyhetsbrev från Göran Hägglund

Med viss förvåning läser jag Göran Hägglunds nyhetsbrev igår fredag 18 juni. Där skriver han bland annat:

Som ett brev på posten vid den här tiden på året kommer diskussionen om skolavslutningar i kyrkan. Dogmatiska ateister med Christer Sturmark i spetsen vill stoppa skolavslutningar i kyrkor trots att ingen annan än de själva frågat efter det.

Det känns lite märkligt att bli personligt påhoppad i ett officiellt nyhetsbrev från ett av regeringens statsråd. Jag undrar hur Hägglund motiverar att stämpla mig som “dogmatisk”? Inte kan väl ett engagerat opinionsbildade för t ex kvinnors rätt att slippa religiöst förtryck och det sekulära samhällets princip, bara avfärdas av ministern som “dogmatiskt”?

Dessutom har Hägglund fel i sak. Jag vill inte stoppa skolavslutningar i kyrkor. Jag argumenterar tvärtom för att man kan ha skolavslutningar i kyrkan, eftersom det ofta är vackra och stämningsfulla rum och på många orter saknas fullvärdiga lokalalternativ.

Däremot har jag sagt att man bör ge prästen ledigt på skolavslutningen och låta någon annan leda ceremonin. Skolavslutningar är inte några kristet religiösa ceremonier. Denna min uppfattning framgår med all tydlighet tex i min debatt med Jan Björklund i TV4 morgon eller i min debatt med samme Björklund i radions Studio Ett för ett par veckor sen.

Det starka utfallet mot mig i ministerns nyhetsbrev indikerar att den övergripande diskussionen om religionens roll i vårt samhälle är viktig och känslig. Jag har alltid uppfattat Göran Hägglund som en sympatisk och dialogsökande politiker, som stundtals har det tufft med en del mer reaktionära krafter i sitt eget parti. Hägglund själv verkar inte höra till dem. För en tid sedan träffades vi informellt över en kopp kaffe på ett fik i Gamla Stan i Stockholm för att diskutera Humanisterna och det sekulära projektet.

Jag gick från det mötet med en hoppfull bild av Göran Hägglund. Nyhetsbrevet indikerar en annan ton. Jag hoppas han hittar tillbaka till ett mer konstruktivt tonfall, där han också är mer noggrann med vilka ståndpunkter han tillskriver andra. Helst bör man kritisera det meningsmotståndarna tycker, inte vad de inte tycker.

PS i Nyhetsbrevet skriver han också:

Ängelholm får ordet ”Vägkyrka” inte förekomma på vägskyltar eftersom det anses som religiös propaganda. Detta är absurt. Religion och trossamfunden berikar vårt samhälle och är en del av vårt kulturarv som vi ska vara stolta över.

Detta var så vitt jag vet också en tidningsanka. Något sådant förbud tycks aldrig ha förekommit.

Discount
Buy Windows 7 Ultimate
Cheap Windows 7 Ultimate
Buy Windows 7 Ultimate
Discount Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Buy Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Buy Microsoft Office 2010 Professional Plus
Sale Microsoft Office 2010 Professional Plus
Order Microsoft Office 2010 Professional Plus

2 kommentarer till Förvånande nyhetsbrev från Göran Hägglund

  1. Tom
    söndag 19 juni 2011, 00:49:57

    Han skrev ”dogmatisk ateist”, inte ”dogmatisk”, som i ”Sturmark är dogmatisk i allmänhet”. En viss skillnad.

  2. Sweeper
    måndag 20 juni 2011, 12:32:47

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna