Foto Peter Knutson

Fler bluffkurser hos Vuxenskolan

Studieförbundet Vuxenskolan håller skattefinansierade bluffkurser om astrologi under parollen “Förstå dig själv och andra med hjälp av astrologi“. Förbundsordförande Berit Danielsson skriver “Att läsa om horoskop i studiecirkel är att studera historia, myter och inte minst dess betydelse i olika kulturer”. Frågan är om det ens är möjligt när kursen leds av en självutnämnd astrolog som faktiskt tror att stjärnornas och planeternas position vid födelsen har betydelse för en människas personlighet.

Tyvärr nöjer sig inte Vuxenskolan med bluffkurser i astrologi. Utbudet av bluffkurser är mycket större än så. På deras hemsida kan man läsa om kurser i Feng Shui där det påstås att “Feng Shui påverkar även humöret, känslorna och hälsan.” Att påstå att Feng Shui påverkar hälsan torde falla under kvacksalverilagen. Bör verkligen ett studieförbund påstå sådana saker?

Vi får veta att en kursledare är Therese Dahlgren, “auktoriserad feng shui konsult” och ICF diplomerad coach. Auktoriserad av vad och vem? Är det så att Vuxenskolan dessutom marknadsför falska titlar?

I Söderhamn ordnar Vuxenskolan en kurs i Homeopati. på kursen får utlovas svar på frågorna: “Varför blir vi sjuka? Hur stärker man sitt immunförsvar? Kan kroppen läka sig själv?”. Vi får alltså de homeopatiska svaren. Kvacksalverisvaren. Homeopati har undersökts mycket väl, bland annat på initiativ av EU-kommissionen.

Det är alltså inte så att det bara saknas evidens för homeopatisk verkan. Det finns mycket stark evidens för att homeopatiska preparat har exakt samma effekt som rent vatten. Omfattande dubbelblindtester bekräftar detta gång på gång.

Studieförbundet Vuxenskolan sprider alltså inte bara pseudovetenskap, utan ägnar sig åt rent kvacksalveri i sin kursverksamhet.

Jag vill påpeka att jag inte tror att Vuxenskolan står i en klass för sig när det gäller bluffkurser. Det är tyvärr vanligt förekommande hos flera av våra svenska studieförbund.

Men det är dags att sätta stopp för dessa studieförbunds förskingring av statliga folkbildningspengar.

9 kommentarer till Fler bluffkurser hos Vuxenskolan

 1. måndag 31 augustii 2009, 15:39:31

  Hmm… håller med om att skattepengar inte ska gå till sånt här trams. Vad vinner kursdeltagarna på att lära sig om homeopati? Hemmabruk av placeboeffekten?

 2. Livar
  onsdag 9 september 2009, 11:58:45

  Og under vignetten Beteendevetenskap finnes det tilbud om Drömtydning!!! Vetenskap!!??

 3. NL
  onsdag 9 september 2009, 13:15:43

  Statliga fortbildningspengar ja… Ingen som helst djupare granskning verkar det som!
  -Och i Västerås sponsrar Svenska Kyrkan, paradoxalt nog, ”Självhjälpsgrupper” i Landstingets regi!!
  http://www.ltv.se/LTVTemplates4/LTV_Page____26726.aspx

 4. onsdag 9 september 2009, 17:18:30
 5. Anton Dackenberg
  onsdag 9 september 2009, 18:55:19

  Detta är mycket illa. Skattepengar ska inte läggas på saker som helt saknar vetenskapligt stöd för sin effekt.

  Tyvärr är sådana här kurser en inkomstkälla för kvacksalvare som säljer enkla (falska) svar på livets svåra frågor. Hela Scientologirörelsen är ju ett tydligt exempel på detta, hur ledarskapet gynnar sig ekonomiskt på medlemmarnas bekostnad. Skyhöga avgifter för kurser och behandlingar som bäst erbjuder dig tillfällig placebo, ett dyrt sockerpiller.

  Tråkigt att se att också seriösa utbildningsanordnare erbjuder bluffmetoder som kursdeltagarna får betala dyrt för.

  Folkbildningen måste förstås också vila på vetenskaplig grund.

 6. Christer Brodén
  söndag 17 januari 2010, 18:38:54

  Handlar astrologin i detta fall om tro eller om tidsfördriv för ensamma pensionärer? I så fall finns det värre saker att reta sig på.

 7. Svenne Bannan
  söndag 31 januari 2010, 10:37:30

  Eftersom du har mage att censurera vad jag skriver på facebook så skriver jag det här, igen.

  Såvitt jag har förstått handlar ”gud finns nog inte” om de religiösa samfundens roll i samhället och vilka grunder de står på. Inte om pseudovetenskap i allmänhet. Det kanske är dags att läsa på vad kampanjen handlar om igen.

  Hur mycket pengar får vuxenskolan och hur mycket av dessa medel spenderar de på de här tveksamma kurserna? Högst sannolikt pratar vi om fullständigt försumbara struntsummor.

  Det här är bara spam, eller korspostning om man så vill. Får jag ett till inlägg av den här typen lämnar jag den här gruppen.

 8. tisdag 16 mars 2010, 04:12:58

  And you do not know, how it is possible to find the author and to talk to it concerning this information. Someone can knows it ICQ?

Andra bloggar som länkar till denna sida:

 1. Tweets that mention Fler bluffkurser hos Vuxenskolan « Christer Sturmark -- Topsy.com

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna