Foto Peter Knutson

En del tycker att religion är obehagligt

Henrik G Ehrenberg kritiserar skolverkets ställningstagande för en konfessionsfri skola. Som ofta förs debatten med ett enögt perspektiv.

En skolavslutning (till skillnad från ett adventfirande) är inte en religiös ceremoni. Det rimligaste är att i första hand fira skolavslutningen i en annan lokal än kyrkan. På många mindre orter finns inga rimliga alternativ, varför kyrkan ändå blir valet. I de fallen bör prästen få ledigt denna dag, och avslutningen kan med fördel ledas av rektor, lärare eller varför inte några av barnen?

Våra gamla kyrkor är en del av vårt kulturarv. Även jag som inte är medlem i kyrkan bidrar till kyrkornas bevarande via skattsedeln. Givetvis bör kyrkorna ibland kunna användas för annat än religiösa ceremonier.

Debattörer som förespråkar kyrkliga skolavslutningar under ledning av en präst tycks blinda för att inte alla människor förknippar religiösa ledare med något behagligt. Människor som kanske vuxit upp i en sträng frikyrkomiljö, där skuld- och skamkänslor är det huvudsakliga religiösa arvet, som kanske först i vuxen ålder har lyckats frigöra sig från den religiösa miljön, är också föräldrar. De vill kunna gå med sina barn på en skolavslutning utan att möta religiösa budskap. Detsamma gäller människor som flytt från religiöst förtryck i andra länder.

Skolverket gör dock ett misstag: det är orimligt att ställa krav på prästerna om vad de får säga och inte säga.

Det enda rimliga är att ge prästen ledigt på skolavslutningen om den hålls i kyrkan. (Publicerat idag i Aftonbladet).

4 kommentarer till En del tycker att religion är obehagligt

 1. onsdag 28 november 2012, 19:07:31

  Hej Christer!

  Har egentligen inget med blogginlägget att göra, men hade inte Du en ny bok om Humanism på gång för ngt år se’n? Var blev den av?

 2. Christer Brodén
  lördag 8 december 2012, 22:57:52

  Har mött en präst, som kallade medlem av kyrkorådet gammal stöt. Du tycker som den senare, men jag tycker inte, att prästerna skall hålla käft.

 3. Norrlänning
  måndag 10 december 2012, 12:59:26

  Ty så älskade Gud hela världen att han utgav sin enfödde son. För att var och en som på honom tror, inte ska förgås utan ha ett evigt liv.

  Jesus är vägen sanningen och livet.

  Du är som en blind som försöker leda andra blinda. Din ”vishet” är dårskap för Gud. Hur kommer det att sluta för dig?

  För Jesu namn ska alla knän böjas. Än är tid, vänta inte och förgås.

 4. torsdag 7 februari 2013, 22:13:59

  Religioner har jag vuxit ifrån – och det är jag glad för.

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna