Foto Peter Knutson

Docentens lögner om Humanisterna

Idag sätter Jonna Bornemark ett nytt lågvattenmärke i intellektuell ohederlighet i Svenska Dagbladet. Hon är docent i filosofi på Södertörns högskola – det är från den akademiska positionen som hon avfyrar flera uppseendeväckande påståenden om sekulärhumanismen i Sverige. Hon upprepar i sin replik i dagens SvD påståendet att ”den svenska humanistiska rörelsen ibland gränsar till islamofobi”. Hon skrev det redan i sin understreckare häromdagen, och i min replik förklarade jag att hon helt saknar belägg för detta eftersom det helt enkelt inte är sant. Det kunde ha stannat där. Bornemark hade kunnat be om ursäkt för att hon har spritt allvarliga och falska anklagelser. Men hennes hat mot humanistsrörelsen tvingar henne istället att spela högt; jag har svårt att se någon annan förklaring till hennes anklagelser.

I dagens inlägg kopplar hon återigen den svenska humanistiska rörelsen till islamofobi, ”vilket främst har visats av religionsvetarna Susanne Olsson och Simon Sorgenfrei”.

Detta låter ju oroväckande. Om det hade varit sant. Men jag har kommunicerat med både Olsson och Sorgenfrei idag, och båda nekar till detta. De har inte bedrivit någon forskning som visar detta om förbundet Humanisterna, säger de.

Docent Jonna Bornemark sprider alltså rena lögner och utnyttjar seriösa forskare som helt ovetande får låna sin trovärdighet till påhittade historier. Detta är förstås mycket allvarligt. Har vi en ny akademisk skandal under uppsegling på Södertörn? Det pekar dessvärre i den riktningen.

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna