Foto Peter Knutson

Den humana humanismen

Just hemkommen från från fyra dagar på den internationella humaniströrelsens världskongress i Oslo. Många hundra delegater från över femtio olika länder möttes för att diskutera det sekulära projektet och humanismens och det sekulära perspektivets roll i arbetet för freds- och välståndsutvecklingen.

Förutom delegater från de skandinaviska länderna och många europeiska länder, fanns också länder som Ryssland, Indien, Uganda, Nepal, Nigeria med mera representerade på konferensen. Det är fantastiskt inspirerande att se och höra vilket oerhört arbete humaniströrelserna gör, i Indien för att befria människor från det omänskliga kastsystemet, i Uganda för att kämpa mot det religiösa homohatet, i Nigeria för att möta dödlig vidskepelse med upplysning och så vidare. På kongressen talade också författaren Taslima Nasrin, som har flera dödsfatwor riktade mot sig för att hon skrivit kritiskt om islamistiska regimers kvinnoförtryck.

Jag känner mig stolt över att vara delaktig i denna människorättsrörelse.

Eftersom världskongressen hölls i Oslo, var den norska massakern för drygt tre veckor senare ständigt närvarande. Kongressen hölls i Oslo kongresscenter där delar av byggnaden var avspärrade eftersom alla fönsterrutor var utblåsta. Den norska terroristen och massmördaren hade dessutom pekat ut humaniströrelsen som en av sina huvudfiender i sitt bisarra manifest. Humanismen står för allt han hatade; människan i centrum, en kosmopolitisk värld, tolerans, öppenhet och kritik av alla totalitära anspråk, även religiösa sådana. Därför ska humaniströrelsen utrotas, enligt den norske terroristen.

Under min vistelse på världskongressen så möttes jag av denna blogg, av någon som kallar sig religionsvetare. Bloggaren AnnaTekla skriver till exempel att jag avfärdade sörjande efter massakern i Norge som “knäppskallar”. Förutom att det är ren lögn, så är det djupt kränkande mot alla människor som mer eller mindre berörts av det som hände för tre veckor sen i Norge. Under världskongressen hade vi flera tillfällen att gemensamt manifestera vår delaktighet i sorgen över de många som brutalt mördades i massakern på Utöja och i samband med bomben mitt i Oslo. När en svensk bloggare och “religionsvetare” uttrycker sig på detta sätt måste jag erkänna att det vänder sig i magen. Det är riktigt obehagligt och ett utryck för en fullständig brist på empati.

I ljuset av konferensens tema och budskap är det extra obehagligt att läsa ett sådant öppet förakt och intolerans mot de som företräder en sekulär och humanistisk livssyn. Att skribenten dessutom systematiskt tillskriver mig uttalanden som aldrig uttalats och åsikter som jag aldrig haft, gör det hela förstås ännu obehagligare. Att bluffa på det sättet är förstås är djupt ohederligt, men framförallt främjar det inte dialog och kommunikation. Att förhålla sig till världen på det sättet, där saklighet och sanningshalten i återgivningar av andras uttalanden och ståndpunkter betraktas som helt oviktigt (antalet falska påståenden i enbart detta blogginlägg är rätt omfattande), blir ett närmast sekteristiskt och stängt förhållningssätt.

Dialog blir omöjlig. Lyckligtvis är denna attityd ovanlig. Jag sätter mitt hopp till kloka människor som, oavsett livsåskådning, vill samleva, samverka och samtala.

Buy Windows 7 Ultimate
Discount
Order Windows 7 Ultimate
Windows 7 Ultimate
Cheap Adobe Creative Suite 6 Master Collection

Order Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Order Microsoft Office 2010 Professional Plus
Cheap Microsoft Office 2010 Professional Plus
Buy Microsoft Office 2010 Professional Plus

5 kommentarer till Den humana humanismen

 1. Rasmus
  tisdag 16 augustii 2011, 22:05:54

  Blir riktigt ledsen när jag läser såna där inlägg, fyllt med ad hominem-attacker och liknande. Har blir lite besviken på den svenska kristenheten (som vanligen är mycket trevlig och öppen för samtal) på senare tid, efter att ha sett mycket nonsens från kristna just på nätet.

 2. tisdag 16 augustii 2011, 22:24:18

  Hej Christer Sturmark!
  Tack för utförligare kritik än på twittret om att jag är ”omdömeslös och ljuger”.
  Dessvärre är jag ju inte ensam i min kritik mot dej och Humanisterna
  – Du har fått kritik av Helle Klein http://svtplay.se/v/2305300/gomorron_sverige/debatt_om_islamofobi
  – Och kritik från avhopparen Malin Jonason http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/intolerans-praglar-humanisterna_5549653.svd

  – Vi var också många som reagerade illa på ditt uttalande i tv-soffan efter Utöyamassakern
  http://svtplay.se/v/2495910/gomorron_sverige/krishjalp_for_icketroende

  Resten av kritiker mot din intolerens och ditt anspråk på miljontals kronor per år i statsbidrag med mera finns ju väl dokumenterat på Newsmill och hos de i Kd som du varit i konfliktfyllda samtal med.

  Men det handlar inte om att slänga ord hit och dit på twitter och bloggar, det handlar om att vi alla är i en spänd situation vad gäller extremism och vi måste hjälpas åt för att hantera den bra. Om du fortsättningsvis kommer att vara lika kroniskt avstötande av den kritik människor försöker ge dej, så har jag tyvärr inget hopp om att du är human och sätter säkerhet framför glåpord och samarbete framför egen maktkamp. Och om så blir fallet… ja det kan jag bara beklaga.

 3. Klas
  tisdag 16 augustii 2011, 23:23:26

  Bra skrivet, men trist att du tillskrivs lögner. Det gagnar knappast debattklimatet.

 4. onsdag 17 augustii 2011, 00:44:17

  Tyvärr famlar den senare biten av detta inlägg i precis det som jag försökte diskutera med dig via twitter – utan att för den delen för ett ögonblick ta ställning för eller emot Teklas inlägg. Småaktigheten i hur du ser på dina kritiker blev också öppet deklarerat där.

 5. Stefan
  onsdag 24 augustii 2011, 06:50:22

  Anntekla. Vad var det som Christer sa som, enligt dej många reagerade illa på?

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna