Foto Peter Knutson

Debatt i SVT Morgon med Helle Klein

Helle Klein avfärdar tidskriften Sans artikel om religiöst sanktionerat kvinnoförtryck i världen som islamofobi. Om hon hade bemödat sig om att läsa artiklarna hade hon sett att vi berättar om ortodox judisk sedlighetspolis i Israel och misshandel av kvinnor som inte lever enligt religiös judisk lag, om kvinnor som fänglsas efter illegala, farliga aborter i katolska länder, liksom kvinnor som förtrycks av sharialagar i islamistiska länder. I debatten säger Helle Klein indignerat att “så är det ju inte i Sverige!”

Jag visste inte att det var otillåtet med internationella reportage i en tidskrift. Genom att sjukdomsstämpla denna viktiga idédebatt som islamofobisk går Helle Klein de främlingsfientligas ärenden. Just för att främlingsfientliga krafter försöker dra växlar på religionskritik, är det extra viktigt med en sekulärhumanistiskt, antirasistisk röst i debatten, som i Sans magasin.

Klein gör också ett annat stort misstag, som jag inte hann belysa i tv-debatten: Hon buntar ihop muslimer och drar alla över en kam. Hon uppfattar vår kritik av religiöst kvinnoförtryck som riktad mot muslimer i allmänhet. Hon borde veta bättre, hon borde veta att många muslimer, inte minst i Sverige, är lika kritiska som jag mott kvinnoförtrycket. Många har just kommit till Sverige för att fly undan sådant religiöst sanktionerat förtryck.

Att Helle Klein och den svenska kyrkan representerar en ytterst liberal och marginaliserat kristendomstolkning, betyder inte att man kan nöja sig med detta. Man måste våga lyfta blicken utanför vår land, och våga se det kvinnoförtryck som sanktioneras och förstärks av alla världsreligionerna, inte minst kristendom, judendom och islam.

Kom ut ur din liberalteologiska bubbla, Helle Klein. Den Gud som du tror på och som jag inte tror på, tolkas annorlunda ute i världen än i din värld. Våga se det.

SVT Morgon 25 januari 2011

Buy Windows 7 Ultimate
Buy Windows 7 Ultimate
Order Windows 7 Ultimate
Order Windows 7 Ultimate


Buy Adobe Creative Suite 6 Master Collection
Sale Microsoft Office 2010 Professional Plus
Cheap Microsoft Office 2010 Professional Plus
Cheap Microsoft Office 2010 Professional Plus

15 kommentarer till Debatt i SVT Morgon med Helle Klein

 1. Micke
  tisdag 25 januari 2011, 12:09:04

  Marianne Rundström är så bra. Christer var lysande som vanligt. Kleins brist på debatteknik visar sig genom att hon hittar på och säger emot utan att förklara vad hon bygger sina påståenden på.

 2. Uffe Ess
  tisdag 25 januari 2011, 15:32:55

  Jag håller med dig i sak även om jag motsätter mig när du kallar judendomen en världsreligion, då det endast finns ca 15 miljoner judar och av dessa bor över 80% i Nordamerika och Israel .

 3. onsdag 26 januari 2011, 10:29:30

  Mycket bra att ni humanister arbetar för en separerad stat och kyrka. Dessutom bra att ni tar upp kvinnoförtrycket inom vissa religioner. Klein gör som vanligt bort sig totalt.

 4. onsdag 26 januari 2011, 19:02:23

  Varför blir jag mest irriterad när hon öppnar sin mun?

 5. Otto M
  onsdag 26 januari 2011, 21:03:17

  Kul! Jag hyser höga förväntningar på SANS och dess förmåga – i det ovanstående anekdotiskt dokumenterad – att skaka ner intellektuellt och/eller moraliskt förvirrade viktigpettrar ur trädkronorna. (Duns!)

 6. Mikael Sjödin
  onsdag 26 januari 2011, 21:33:38

  Helle Klein anklagas här som sanslös och för att sjukdomsstämpla en viktig idédebatt som islamofobisk.

  Sans Magasin (reportaget ”Sverige, religionskritiken och rasismen” av Karin Ström) stämplar å sin sida Sverigedemokraterna som rasister och ”invandrarfientliga” på lika lösa grunder.

  Gällande sanslösa stämplingar framkommer vid denna jämförelse sålunda ingen imponerande skillnad mellan Helle Klein och Sans Magasin.

 7. torsdag 27 januari 2011, 09:53:46

  P.g.a av att de hade dåligt med proggramtid o. tycktes prata förbi varandra ,klein tyckes missa t.ex Christers argument för varför humanisterna finns o. skillja humanisternas uppgift från tidsskriften sans uppgift o. mål m.m.

 8. lördag 12 februari 2011, 15:32:36

  Mycket inressant att Sturmarks hela debatt bygger på metaargument och guilt-by-association när det just det som han menar att andra, icke-föreningshumanister, sysslar med. Saklig och hederlig debattteknik, Sturmark. Jag bara sväller av respekt…

 9. klas
  söndag 13 februari 2011, 07:22:00

  Jag är ordentligt trött på alla debattörer (företrädesvis till vänster på den politiska skalan) som tycks leta med mikroskop efter något de kan sätta stämpeln ”islamofobi” på. Att göra en så stor affär av ett tidningsomslag med en burka på är sannerligen ett rejält lågvattenmärke. Klein är dessutom inte lite fräck när hon, i ett desperat försök att få in en poäng på Christer, släpar fram debatten om burkaförbud, ett förbud jag aldrig hört Humanisterna verka för. Tack för att du inte lät Klein komma undan där, Christer!

  //Framtida medlem i Humanisterna

 10. Niklas
  måndag 2 januari 2012, 15:58:43

  -Ni lyfter bara fram det negativa, säger Helle.
  Ja, självklart. Varför skulle Christer kritisera den gyllene regeln?
  Man porträtterar och lyfter problem för att problemen ska ses och kunna rättas till, det är hela poängen.

  Vem klagar på en tand som inte värker, menar jag.

 11. socrates
  lördag 21 januari 2012, 16:43:03

  till uffe s:
  judendomen är en världsreligion! just därför att usa och israel är väldigt mkt judiska,kulturell socialt osv!
  detta är världens 2 mäktigaste nationer ju!
  det som sker här exporteras på gott och ont!

Andra bloggar som länkar till denna sida:

 1. Tweets that mention Debatt i SVT Morgon med Helle Klein « Christer Sturmark -- Topsy.com
 2. » Seglora smedja
 3. Полярные Зори
 4. » Seglora smedja

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna