Foto Peter Knutson

Dags för nytt hijabupprop i Sverige?

Just nu pågår en modig kamp i Iran, en kamp där iranska kvinnor kräver mer frihet. På Facebook pågår en kampanj där kvinnor lägger upp bilder på sig själva utan den obligatoriska sjalen eller huvudduken. För detta krävs mod. Den religiösa polisen slår till hårt mot kvinnor som visar sitt hår i offentliga miljöer. Detta är vardagsmat i det teokratiska Iran.

Från omvärlden hörs få protester, och manifestationerna till stöd för dessa modiga kvinnor lyser med sin frånvaro. Tänk vad fantastiskt det vore om ett nytt hijabupprop kunde komma till stånd i Sverige. Här finns det massor med kvinnor med muslimskt ursprung som med stolthet, och helt frivilligt, bär slöjan som kulturmarkör eller helt enkelt för att det är snyggt.

Det vore det en anslående markering i solidaritetens tecken om ett nytt hijabupprop kom till stånd, där dessa kvinnor, kanske under en dag eller en vecka, tog av sina slöjor för att visa solidaritet med kvinnorna i Iran. Kvinnor i Sverige kunde publicera bilder på facebook och markera sitt stöd för de iranska systrarna. Det vore en slagkraftig och vacker manifestation.

Vem är jag att uttala mig om detta? Jag tillhör inte kategorin ”kvinna med slöja”. Men jag tycker inte det ska hindra att vi andra uttrycker sympati med de iranska kvinnorna. I ett civiliserat samhälle ska man inte bara behöva tala i egen sak. Jag kräver ingenting, jag begär ingenting. Jag bara uttrycker känslan av att det vore en vacker och solidarisk manifestation från ett kosmopolitiskt Sverige.

3 kommentarer till Dags för nytt hijabupprop i Sverige?

 1. Lena Ginster
  torsdag 22 maj 2014, 22:08:01

  Bravo! Så talar en rejäl människa.

 2. Steve Palmqvist
  fredag 23 maj 2014, 02:46:48

  Du har helt ratt!

 3. N
  fredag 12 december 2014, 09:17:03

  Kan man inte göra ett hijabupprop också för de muslimska kvinnor i Sverige som inte bär slöjan av eget fritt val? Jag befarar att de är ganska många.

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna