Foto Peter Knutson

Dags att förbjuda bedragarna på TV4

Charlataner får legitimitet och status genom TV-serier som ”Andarnas makt” och ”Det okända”, program som tillsammans med importerade motsvarigheter rullar dygnet runt i framför allt TV4:s kanaler. Vi menar att våra politiska makthavare snarast bör utreda möjligheten att kriminalisera mediumskap och därigenom i möjligaste mån skydda emotionellt eller existentiellt sköra människor från att i framtiden exploateras av den typ av samvetslösa bedragare som medier utgör. Det skriver jag i egenskap av chefredaktör för Sans magasin, tillsammans med Peter Illi, skribent för samma magasin.

Läs hela artikeln på Newsmill. Här är artikeln i Sans magasin om bluffverksamheten.

9 kommentarer till Dags att förbjuda bedragarna på TV4

 1. Micke
  onsdag 4 maj 2011, 15:05:41

  Överförmynderi ska väl inte vara nödvändigt. Låt i så fall de som vill ha en överförmyndare och de andra få slippa.

 2. Tom
  onsdag 4 maj 2011, 23:21:05

  Jag visste det. Sturmark vill ha det som i Estland (tror jag det var), där allt offentligt positivt omnämnande om parapsykologi är förbjudet. Snacket om att man ska få tro vad man vill är bara tomt prat.

 3. Per
  torsdag 5 maj 2011, 12:41:03

  Ska man förbjuda medium som gör jobbet gratis? Bör man inte då rimligtvis förbjuda all religion och teologi. En person som säger sig bära guds ord ljuger och bedrar, medvetet eller ej.

  Hur mycket pengar har inte svenska kyrkan lurat av det svenska folket med lögner och särlagstiftning?

 4. Mats Bergman
  torsdag 5 maj 2011, 14:36:10

  Kriminalisera mediumskap gjorde även inkvisitionen och häxjägarna på 14-, 15- och 1600-talen. Har du aldrig snuddat vid tanken att det kanske är så att ”emotionellt eller existentiellt sköra människor” snarare behöver skyddas mot de materialismens och reduktionismens apostlar som förnekar all mening med livet och vår tillvaro och vill få en ihålig vetenskap att diktera allt mänskligt tänkande och all mänsklig uppfattning? En vetenskap som dessutom genom sina teknologiska tillämpningar fört hela vår existens till avgrundens brant!

  Vänligen, Mats

 5. lördag 7 maj 2011, 21:40:56

  Det är svårt att blunda för det underlag som finns vad gäller reinkarnation. I nedan länk har jag sammanställt mängder med fakta från vetenskapliga och andra källor. Läs och begrunda. Det mesta tyder på att reinkarnation blir det nästa stora paradigmskiftet:

  http://hubbardianen.wordpress.com/2010/09/18/reinkarnation-%E2%80%93-det-mest-sannolika/

 6. Evigheten
  söndag 8 maj 2011, 21:57:17

  Charlatan är en person, som för egen fördels skull utger sig för att vara något som han eller hon inte är. En charlatan söker bedraga andra genom att tillägna sig själv, sitt arbete, sin egendom och så vidare högre värde än de äger.
  Ni får ursäkta , men jag fick ett gott skratt.
  Du glömde resten av världens befolkning.
  Själv jobbar jag inom många områden.
  Det mesta kan sammanfattas som att det går ut på att lura och bli lurad.
  Även fakta som kallas vetande används.

  Tack för ett gott skratt
  Med vänlig hälsning Evigheten

 7. måndag 9 maj 2011, 08:10:30

  Eftersom vi pratar om köp av en tjänst borde man rimligen kunna kräva att det försäljaren säljer ska vara äkta vara. Jag tycker inte det är aktuellt med ett förbud, men det bör ställas krav som vi ställer på alla andra tjänster.

  När vi köper ett abonnemang från en mobiloperatör kräver vi att det fungerar. Annars får vi, med lagens rätt, våra pengar tillbaka. Kanske ibland skadestånd. En likställning i lagen med andra tjänster och en satsning från Konsumentverket vore på sin plats

 8. Annika
  lördag 11 januari 2014, 16:43:36

  För mig har de mediala varit till stor nytta. De har många gånger kunnat tala om vad som troligen kommer att hända i mitt liv om jag fortsätter på samma sätt som jag gör. Det har gett mig möjlighet att styra om livet när framtiden inte sett så bra ut. När det sett bra ut har jag låtit det vara och det mesta av vad de sagt har inträffat. Alltså praktisk nytta. Skulle inte vilja vara utan det.
  Kriminaliseras? Nja, bankernas vägledning har många gånger gjort större skada eniligt vad vi läser i tidningarna. Det gäller bara att hitta ett medium som är duktigt, de finns verkligen, men man får pröva sig fram. En del fungerar inte alls bra.

 9. Kevin
  måndag 6 oktober 2014, 05:34:20

  Då kan vi ta bort nästan alla såna yrken. Även präster läkare kuratorer psykologer mm även naprapater kiropraktorer massörer mm

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna