Foto Peter Knutson

Konsten att tänka klart

Författare:

Christer Sturmark, Doug Hofstadter

Publiceringsår:

2021

ISBN:

9789189139794

Människan har en unik superkraft: förnuftet. Hon är förmögen att både förstå, förklara och förändra världen. Men när tankelättja breder ut sig tenderar hon att halka sig fram till sina slutsatser. Behovet av att tro på förnuftet och att åter blåsa liv i upplysningens ideal är större idag än på många år.

Konsten att tänka klart presenterar Christer Sturmark och Douglas Hofstadter en uppsättning enkla tankeverktyg för alla som vill bemästra konsten att tänka klart och få en djupare förståelse för sanning, vetenskap, förnuft och moral.

Boken är ett samarbete mellan två tänkande vänner och kan läsas som en vidareutveckling av Christer Sturmarks Upplysning i det 21:a århundradet. Douglas Hofstadter är författare till kultboken Gödel, Escher, Bach: an Eternal Golden Braid (1979).

”En spännande och personligt berättad resa i tankens värld – om vetenskapen, existensen och moralen. Och om varför det är så förtvivlat viktigt att tänka klart, särskilt i en förvirrad samtid.” – Åsa Wikforssprofessor i teoretisk filosofi och ledamot i Svenska Akademien och Kungliga Vetenskapsakademien.

”Sturmark och Hofstadter skriver med klarhet och passion om vikten av klartänkthet i en tid av populism och vetenskapsskepsis. Det är dessutom en riktig bladvändare, svår att lägga ifrån sig.”  –David Lagercrantzförfattare.

I en tid när Upplysningens ideal behöver allt stöd de kan få är vi lyckligt lottade som nu har en sådan överskådlig genomgång och ett sådant intelligent försvarstal. Det här är verkligen en bok för vår tid.” – Steven PinkerJohnstone Family professor vid institutionen för psykologi vid Harvard University.

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna