Regeringen har alltså kört över Skolverkets moderniserade kursplan i religions- och livsåskådningskunskap och gett kristendomen en stark särställning. Som när jag själv gick i grundskolan på 70-talet. Undrar om man ska visa den bisarra rysarfilmen “Som en tjuv om natten” också, som handlar om när Jesus hämtar hem de rättrogna till himlen?
Filmen försökte skrämma oss till omvändelse genom att fråga: Skulle du vilja bli lämnad ensam kvar? På min tid fick man se den, i aulan.
Björklunds resonemang bygger på två tankefel:
1) Missuppfattningen att vi har kristendomen att tacka för våra moraluppfattningar. Den moral som samhället vilar på har vi lyckats bygga upp trots kristendomen, inte tack vare den, i det sekulära Sverige.
2) Att kristendomen som religion har dominerat i Sverige under lång tid i jämförelse med andra religioner, betyder inte att vi ska studera den kristna ideologin mer än andra ideologier på religionslektionerna. Det inses enkelt med följande jämförelse: Socialdemokratin har dominerat svenskt 1900-tal mycket mer än t ex liberalismen. Det betyder inte att vi ska studera socialism mer än liberalism när vi läser om politiska ideologier på samhällskunskapen.
Däremot är det en självklarhet att tex Bibeln har påverkat svensk litteratur mer än Bagavaghita. Så visst blir det mer bibel på svenskalektionerna är andra religiösa texter, men det är en helt annan sak.
Björklund och jag debatterade frågan i Aktuellt igår och det kan ses här, ca 11 minuter in i sändningen.
Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:
6 kommentarer till Björklund och kristendomen
Skriften heter Bhagavad-gita.
Jämfört med existensen av konfessionella friskolor så känns det här som en icke-fråga.
Det är 41 år sedan kristendomskunskapen togs bort och jag tycker det är dags att det börjar visa sig i religionskunskapsundervisningen nu. Jag tycker också att ämnet borde byta namn till livsåskådningskunskap, så att religionen slutar vara den norm den är idag.
Rätt bra rutet Christer. DEt JAG tycker är det värsta med Björklund är att han inte vet varför vi firar Jul. DEt har ju som bekant VÄLDIGT lite med kristendom och göra och väldigt mycket med de romerska religiösa fester som ägde rum 25/12 samt med nord europeiska traditioner med en lätt kristen touch. ÄR inte Björklund exempel på svenskarnas låga förståelse för varför vi firar de helger vi firar?
Uppfattningen ”Jag är religös, alltså har jag god moral” är helt förlegad. Bra sammanfattning Christer.
Skolverket har aldrig hävdat att alla världsreligionerna skulle få lika mycket tid i religionsundervisningen. Deras förslag lade också avsevärt större tyngd vid kristendomen än övriga religioner. Det hela har karaktär av pseudodebatt.
Lämna en kommentar