Foto Peter Knutson

Birros vrede och min

Nedanstående text finns också på Newsmill.

När jag läser Marcus Birros krönika i Expressen skulle jag helst vilja skratta om det inte vore så att frågorna han berör är så pass allvarliga. Birro tycker att min opinionsbildande verksamhet och mina debattartiklar är “rättshaveristiska”. Som ordförande i Humanisterna leder jag en människorättsorganisation som oförtrutet kämpar för människors rätt att slippa religiöst förtryck, för kvinnors rätt till sina kroppar och reproduktiv hälsa, HBT-personers rätt att slippa trakasseras eller misshandlas till döds som till exempel i Uganda och för allas rätt till yttrandefrihet och livsfrihet.

Rättshaveristiskt? Jag har en känsla av att Birro tar sig mycket stora friheter att omdefiniera begreppens innebörd. Men det kanske är den store diktarens rätt?

Birro menar också att jag uttrycker en “slungande vrede” över de frågor jag debatterar i det offentliga rummet. På den sistnämnda punkten har han förstås rätt. Det religiöst sanktionerade förtrycket av kvinnor i världen är vår tids mest utbredda brott mot de mänskliga rättigheterna. Och mycket lite görs för att komma till rätta med det problemet. Det finns anledning att känna vrede över det. Men det tycker uppenbarligen inte Birro. Kanske bör man i stället mysa framför brasan med en kopp thé eller läsa en dikt.

Marcus Birro får gärna stanna i sin självbespeglande glasbubbla, men jag hoppas att han kan överse med att somliga av oss andra faktiskt vill se världen som den är och försöker bidra till en utveckling åt rätt håll. Det är vad Förbundet Humanisterna försöker göra. Just nu hålls den internationella humaniströrelsens världskongress i Oslo. Delegater från över femtio länder träffas för att diskutera på temat “humanism och fred”. Med tanke på att den norske terroristen i sitt förvirrade manifest pekade ut humaniströrelsen som en av sina huvudfiender är det passande att kongressen denna gång hålls i Oslo. Världskongressen hålls vart tredje år, senast i Washington, dessförinnan i Paris.

Birro snöar också in på en märklig fördom, nämligen att vi humanister menar att allt ska gå att mäta. Jag har ingen aning om var han fått det ifrån, det framstår som fullständigt förvirrat. Det finns ju massor av saker som vi inte kan mäta i vetenskaplig mening – som kärlek, musikupplevelser, konstupplevelser etc. Birros barnsliga fördomar om vetenskap visar tyvärr att han saknar inblick både i det omätbara och i det mätbara. Det står honom givetvis fritt att fabulera, men han kanske skulle fundera en gång till innan han besinningslöst angriper människor som försöker bidra till en värld som präglas av allas rätt till liv, icke-diskriminering, yttrandefrihet och andra universella mänskliga rättigheter.

6 kommentarer till Birros vrede och min

 1. Johan
  tisdag 16 augustii 2011, 00:06:06

  Birro bör ägna sig åt annat. Det blir bara sorgligt. Fast bäst vore förstås om han kunde sluta vara så rädd för kunskap. Världen är inte så farlig utanför glasbubblan som han tycks tro.

 2. torsdag 18 augustii 2011, 12:48:59

  – På vilket sätt bidrar Humanisterna till en ”icke-diskriminerande” och pluralistisk värld gnm att hindra skolavlutningar i kyrkan med prästers närvaro? När det faktiskt gör att muslimer känner sig utpekade och tar på sig skulden?

  ”…idén om att muslimer inte kan vara med på skolavslutningar om de hålls i kyrkan är i detta perspektiv fånig.”

  http://stefanolsson.nu/2011/04/19/muslimer-kranks-inte-av-skolavslutning-i-kyrkan/

  – Om du jämställer dej med ”livsåskådningar” för att få statsbirag och dessa ska bort ur offentligheten och vara frivilliga i en privat sfär, borde då inte Humanisterna föregå med gott exempel, dvs hålla sig undangömda och inte försöka påverka lagar och politiska beslut?

 3. Stefan
  onsdag 24 augustii 2011, 06:35:50

  Det handlar väl inte bara om muslimer. Jag hade två klasskompisar som var Jehovas Vittnen. Dom fick aldrig vara med på skolavslutningen i kyrkan. Det är väl självklart att avslutningarna ska hållas på en neutral plats i den mån det är möjligt så att alla barn känner sej välkomna.

 4. lördag 28 april 2012, 14:05:46

  Birro,narcissistisk personlighetsstörning,alkohol = Religiös tro.

  Birro sök hjälp.

 5. Stefan Spets Arleij
  tisdag 14 augustii 2012, 11:50:02

  För att vara humanist finner åtminstone jag dig förvånansvärt osympatisk och nedlåtande mot dina medmänniskor; i alla fall de som inte tycker som du.

 6. fredrik nilsson
  torsdag 19 februari 2015, 14:52:07

  Tyvärr så följer hans reaktion ett klassiskt beteendemönster hos ett flertal religiösa människor.

  När de känner sig inträngda i ett hörn, det är då som de går till personangrepp istället för att hålla sig till sakfrågan.

  Det finns ett flertal exempel av det beteendemönstret hos religösa som man kan hitta hos Youtube bland annat.

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna