Foto Peter Knutson

Böcker i religionskunskap för skolan en fullständig katastrof

Häromdagen deltog jag i ett panelsamtal med en av Sveriges flitigaste författare av läroböcker i religions- och livsåskådningskunskap för grundskolan och gymnasiet, prästen Börge Ring.

Kursplanen är numera utvidgad till att inkludera även andra livsåskådningar än de som vi traditionellt kallar religioner. Min egen livsåskådning, sekulär humanism, är specifikt nämnd i kursplanen. Därför har jag specialstuderat ett stort antal böcker. Resultatet är skrämmande dåligt (med några få undantag, tex Under samma himmel av Ola Börlin och Ulf Jämterud, utgiven på Sanoma Utbildning, som är en mycket bra bok).

De värsta avarterna bland dessa böcker är skrivna av Börge Ring. Därför var det med viss spänning jag mötte honom i en paneldiskussion häromdagen på S:t Katharinastiftelsen i Stockholm. Samtalet kan ses i sin helhet i slutet av denna bloggpost. Bara en bråkdel av problemen med hans böcker hanns med under samtalet, och en längre artikel i ämnet kommer jag att publicera senare.

Man kan konstatera att sekulär humanism framställs som en ytterst osympatisk livsåskådning i Börge Rings böcker, dessutom med helt förvirrande begreppsdefinitioner. Han tror felaktigt att ateism också är en livsåskådning (eller livshållning), och tycks tro att det är synonymt med sekulär humanism. (Ateism förhåller sig till sekulär humanism ungefär på samma sätt som uppfattningen att “Jesus inte är guds son” förhåller sig till judendom eller islam).

Börge Ring tror att kreationism försvaras med vetenskapliga argument från fysikens områden och att New Age-anhängare är särskilt fientligt inställda mot kristendom. Dessutom tror han att satanism är en utbredd livsåskådning (som buntas ihop i ett slutkapitel tillsammans med New Age, Rastafari, Mormoner, Sekter och … Sekulär Humanism!).

Slutligen lyfts Charles Darwin fram som en förebild och central tänkare för…Naturvetare? Biologer? Förståelsen för människans ursprung? Nej. Darwin lyfts fram som central tänkare för Satanisterna!

Många av dessa böcker borde omedelbart dras in av Liber förlag som har gett ut dem. Jag har dessutom påpekat felaktigheterna i dessa böcker för Liber, de har haft goda chanser att rätta dem inför 2013 års upplaga, men så har inte skett.

Här kan debatten ses. Jag är dessvärre ganska upprörd över dessa böcker, och därmed ganska tuff mot Börge Ring. Men det är skolans elever det handlar om.

Vad ska vi lära våra barn? Det spelar faktiskt roll.

11 kommentarer till Böcker i religionskunskap för skolan en fullständig katastrof

 1. Ola
  fredag 7 mars 2014, 00:53:43

  Mycket intressant!

  Svarade han på någon fråga förresten? Lät mer som om han ville få reda på hur du skulle skriva en bok i ämnet. Inte någon kunskap du ska ge honom gratis! 🙂

 2. Karolin
  fredag 7 mars 2014, 01:50:25

  Intressant samtal och bra exempel och frågor från ditt håll. Synd att Ring knappt svarade på dem.

 3. Max Wallmo
  fredag 7 mars 2014, 10:10:35

  Viktigt ämne och chockerande att det finns sådana böcker i cirkulation i de svenska skolorna. Bra att det kommer upp till debatt.

  Mvh

 4. Jonas_R
  fredag 7 mars 2014, 11:16:33

  Kan bara instämma i dina poänger Christer. Böcker i dessa ämnen kräver en ordentlig uppdatering och helst bör de inte vara skrivna av präster, imamer och rabbiner.

 5. Lars Pensjö
  fredag 7 mars 2014, 23:08:33

  Att se ateism som en religion är som att kalla ”inte samla på frimärken” för en hobby.

 6. Henrik Björklund
  onsdag 12 mars 2014, 23:22:41

  Hej Christer,

  jag tycker du gjorde det bra och inte alls att du var för hård mot Börge Ring. Däremot var formatet kanske lite olyckligt, eftersom han var den ende läroboksförfattaren och blev föremål för lite korseld.

 7. Åsa Wihlbeck
  fredag 14 mars 2014, 13:53:10

  Tack, Christer för engagemanget.
  Indragna böcker om Jan Guillou anses vara av nationellt nyhetsvärde, men inte att våra barn ges läromedel som inte är baserade på korrekt information?
  Kör hårt.
  /Åsa

 8. Björn Hermansson
  torsdag 8 maj 2014, 22:22:14

  Skrämmande! Kämpa på!

 9. fredag 9 maj 2014, 00:22:44

  Det är absolut fasansfullt.
  Trodde inte att det var möjligt att elever tillåts läsa absoluta lögner.
  Man måste kunna anmäla ansvariga som tillåter detta.
  Vem/vilka är ansvariga för att elever tillåts läsa detta?

  M.Sc. in Engineering Physics / LTH

 10. Marie
  onsdag 4 juni 2014, 17:28:17

  Jonas R: Det finns inget som säger att en som är präst, imam eller dylikt inte kan skriva en gedigen lärobok om religion och livsåskådning och om det handlar heller inte Christers kritik. Här handlar det inte om att Börge Ring försökt vinkla boken till kristendomens fördel utan om att han ger en felaktig eller missvisande bild av några religioner och livsåskådningar.

 11. Anna
  måndag 30 juni 2014, 22:20:10

  Av de 14 böcker Liber har i ämnet Religion är 9 skrivna av eller tillsammans med Börje Ring….

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna