Foto Peter Knutson

Riksdagens öppnande

Idag öppnar riksdagen med en ceremoni som skall vara den yttersta symbolen för det demokratiska folkstyret. Ceremonin ska symbolisera starten för de folkvalda riksdagsledamöternas uppdrag att tjäna folket, sina uppdragsgivare. Programmet idag ser ut så här:

  • Klockan 11.30 Musik på Mynttorget

  • Klockan12.30 Gudstjänst i Storkyrkan

  • Klockan 13.00 Sång och musik när entrén på Riksplan öppnar

  • Klockan 13.00–13.40 Gästerna anländer

  • Klockan 14.00–15.00 Ceremoni i plenisalen

  • Nog är det lite genant ändå, att denna demokraticeremoni inleds med en gudstjänst i Storkyrkan. Riksdagsledamöterna ska alltså inleda riksdagsårets tjänstgöring med att tjäna Gud, inte folket.

    Javisst, detta är bara teater, inget att bråka om. Men det väl ändå dags att modernisera den ceremoni som mer än något annat ska symbolisera demokratin, och ta bort de teokratiska inslagen. Det råder ju inte brist på gudstjänsttillfällen för den riksdagsledamot som vill besöka sådana på sin fritid, men en dag som denna borde folkstyret stå i centrum, inte Gud.

    4 kommentarer till Riksdagens öppnande

    1. tisdag 5 oktober 2010, 22:53:16

      Jag är troende, och kristen (ville bara få det sagt) – men håller helt med om ovanstående. Det är väldigt förlegat detta med att Riksdagens Öppnande inbegriper Gudstjänst. Jag kan inte tänka mig något annat land med en sed som denna. Att riksdagens ledamöter firar Gudstjänst tillsammans? Märkligt också med tanke på att både Reinfeldt och Sahlin gått ur kyrkan.

      Ja, detta säger någonting negativt om en modern demokrati – men det säger också något negativt om Svenska kyrkan. Ja, det är bara teater, kanske inget att bråka om, men varför upplåta kyrkobyggnaden till teater?

    2. Lars
      tisdag 5 oktober 2010, 23:07:17

      Vad är problemet? Gudstjänsten var helt frivillig. Att man ändå behåller den är av ren historiska skäl, Ja det är ren teater, men än sen Dessutom är det inte det officiella öppnandet som ju sker i plænum.

      Jag kan hålla med dina formella skäl (ex på svt.se) men finner det lite väl magsurt.

    3. torsdag 7 oktober 2010, 03:50:56

      Kyrko rummet(Byggnaden) bör vara för de troende,skilld från riksdagshus ,skola o. universitet m.m.Då gränsarna överskrids ang. ceremomier m.m. ska det vara frivilligt.Problem uppstår då omyndiga barn t.ex har skolavslutning i en kristen etc. kyrka istället föt skolaula då barnet kan bli påverkad av kristen propaganda o. biblar som ligger framme o.s.v. Jag skulle känna mig som en hycklande ,falsk lögnarem.m. om jag vore kristen som carolina här uppe , det räcker med att man blädrar i den kristna bibels gamla testament sagor för att avskyn till denna lära ska väckas hos en förnufftig människa, det blev ju lite bättre i.o.med jesus i det nya testamentet, men t.o.m taiosm slår jesus ang . moral o.sv. o. var t.ex ca. 500 år före med den gyllene regeln, var mot andra som du vill att andra ska vara emot dig. Dylikt visste väll inte ”syster” Carolina då hon inte bryr sig om att ta reda på dylikt o. inte är en ädel sannigs sökare?

    4. Lars
      torsdag 7 oktober 2010, 10:14:22

      ….Men vad spelar det för roll om gyllene regeln har funnits till innan (och minst 4 andra kulturer till), det gör den inte till ett sämre retoriskt knep av Jesus (eller författaren) för att sammanfatta Toran. Palestina var mångkulturellt, och på flera ställen i samtida skrifter visar sig dessa influenser.

      När det sen gäller ”förnuftig människa” så kan man även se andra innehåll som ”förnuftig” – Det är inget problem. De kantiga versarna och de uppbyggliga ligger oftast bredvid varann, men att tro att barn skulle bli så snabbt påverkade som din psykologiska utsaga påskiner måste ju också innebära att även du mycket lätt skulle kunna utsätt någon för otillbörlig påverkan och det är väl lika illa det? Barn är inte så känsliga som tur är. Men Jag applåderar ändå din åsikt om aulan: Det är ju därför skolan har hamnat i kyrkan, för att så många kommuner struntat i att bygga aulor och tagit hjälp av annan skola, kyrkan eller folkets hus – beroende på tradition och möjlighet. Även om jag är kristen tror jag mer på aulor – av respekt för alla elever och rel.fr.lagen, då kommer dessutom alla känna sig hemma eftersom den lokalen kommer användas även till annat. Det jobbar vi på!

    Lämna en kommentar

    Mitt nyhetsbrev

    Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

    Under läslampan just nu

    Livets kod

    För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

    Nätverk

    Senaste kommentarerna