Foto Peter Knutson

Sanningssägare och Lurisar

 

Det här problemet löser man genom att göra ett par experiment. Det räcker att göra experimenten i tanken, så du behöver inte någon speciell utrustning för att utföra dem.

Varje experiment går ut på att anta att någon av de tre personerna har presenten, och se om det stämmer med vad du vet om situationen. Du vet egentligen bara en sak om de tre personerna: Att alla tre inte kommer från samma folkgrupp. Alla kan inte vara Sanningssägare och alla kan inte vara Lurisar. Sen vet du förstås vad de tre säger:

Anna säger:     ”Bertil har inte presenten”.

Bertil säger:     ”Jag har inte presenten”.

Cecilia säger:   ”Jag har presenten”.

Då är det dags att börja experimentera:

  1. Låt oss anta att Cecilia har presenten. Då talar Anna sanning. Det gör också Bertil. Och faktiskt även Cecilia! Då är alla tre Sanningssägare och det vet du att de inte kan vara. Alltså har inte Cecilia presenten.
  2. Låt oss istället anta att Bertil har presenten. Då luras Anna. Även Bertil luras. Men då luras även Cecilia, så alla tre är Lurisar! Men du vet att de inte kan vara. Alltså har inte Bertil presenten.

Din slutsats blir alltså att Anna måste ha presenten till dig. Då är Anna en Sanningssägare, liksom Bertil. Men Cecilia är en Luris vilket stämmer helt överens med förutsättningarna.

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna