Foto Peter Knutson
Deprecated: _usort_terms_by_name har upphört sedan version 4.7.0! Använd wp_list_sort() istället. in /storage/content/94/4004494/sturmark.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 4861

Göran Rosenberg blandar ihop korten

Göran Rosenberg skriver idag i Svenska Dagbladet om vår debattartikel om omskärelse. Som vanligt när det gäller religion och religionskritik blandar han ihop argumenten och blandar bort korten. Rosenberg verkar helt blanda ihop vem som gör vad. Han kallar Fri Tankesmedja för en “ateistisk” tankesmedja. Smedjans programförklaring lyder:

”Fri Tanke Smedja vill främja upplysningens idéer, värna om individens fri- och rättigheter samt verka för sekulär etik och politik. Tankesmedjan är partipolitiskt obunden.”

Att tolka detta som “ateistiskt” känns en smula långsökt. Många av medlemmarna i tankesmedjan tror jag knappast definierar sig som ateister. En sekulär etik och politik kan förespråkas även av troende personer. Det förvånar att Rosenberg tycks anse att alla troende per automatik måste vara motståndare till det sekulära projektet. Min erfarenhet är en annan.

Rosenberg skriver vidare att vår debattartikel i DN-debatt var “undertecknad av nio ´Humanister´”. Vad detta betyder vet jag inte. Vi var elva som undertecknade artikeln (liksom vår uppföljande replik), men två av dessa får inte vara med i Rosenbergs beteckning “Humanister”, vad han nu menar med det. Jag har svårt att tro att han har gått igenom förbundet Humanisternas medlemsregister och kollat vilka som är medlemmar eller inte. Tankesmedjan har dock ingen medlemskoppling alls till Humanisterna, de flesta är så vitt jag vet inte medlemmar.

Vidare skriver Rosenberg “Vad som däremot borde förvåna är några av personerna bakom den nya tankesmedjan, av vilka de flesta också står bakom förbudskravet”. Rosenberg har helt enkelt ingen aning om vad han talar om här. Tankesmedjan består av personer med olika uppfattningar i omskärelsefrågan. Det är bara några fåtal i tankesmedjan som också skrivit under debattartikeln, de flesta har inte skrivit under. Den konspiratoriskt lagda kan då tolka det som att dessa personer inte ville skriva under. Inte heller det är korrekt. De har helt enkelt inte blivit tillfrågade. Debattartikeln är ett initiativ just av de som skrev under artikeln och inga andra.

Rosenberg skriver felaktigt att jag har påstått att omskärelsefrågan är en fråga som tankesmedjan ska driva. Så är inte fallet. Tankesmedjan består av självständigt och fritt tänkande individer (därav namnet) och agerar inte som kollektiv. Omskärelsefrågan drivs av de som undertecknar debattartiklar i ämnet, och det gäller för alla andra frågor också.

Idén med Fri Tankesmedja (som drivs av Fri Tanke förlag och Sans magasin, inte av Humanisterna som Rosenberg verkar tro) är att deltagarna ska reflektera och bryta frågeställningar inom gruppen för vår egen kunskapsutvecklings skull. Själva idén med smedjan är att samla ett antal personer som tycker olika, inte lika, förutom den samlande programförklaringen här ovan. Och den borde rimligen inte kunna reta upp Rosenberg?

Fri Tanke förlag (som också ger ut Sans magasin) är ett litet populärvetenskapligt förlag som huvudsakligen ger ut populärvetenskaplig litteratur och en och annan barnbok, samt en del samhällsdebatt. Jag är förlagschef på detta förlag. Jag har också ett förtroendeuppdrag att leda den ideella organisationen Humanisterna, men förlaget har ingen koppling till Humanisterna utöver detta. Somliga tycks tro att Fri Tanke är Humanisternas förlag, vilket är lika absurt som att säga att Leopard förlag är föreningen Vetenskap och Folkbildnings förlag för att Leopards förlagschef sitter (eller satt) i styrelsen för föreningen.

Jag tror det vore bra om Rosenberg och andra i denna debatt övergav sina ständigt återkommande ”guilt by association”-resonemang och istället ägnade sig åt de sakfrågor vi faktiskt diskuterar.

2 kommentarer till Göran Rosenberg blandar ihop korten

 1. Lennart W
  onsdag 21 december 2011, 01:55:12

  Betr. tanksmedjan och förlaget och magasinet har de t.o.m. en gemensam hemsida men att blanda ihop dessa är kanske ändå bara guilt by association?

  Att SANS Magasin förut hette Humananisten och var Humanisternas tidning och att det finns en medlemsrabatt på ca 100 kr per år är kanske bara en slump? Liksom julrabatten för just medlemmar på böcker från förlaget via Adlibris?

  Att ordförande och förlagschef osv är samma person betyder ingenting alls?

  Liksom att Humanisterna idag faktiskt är Sveriges mest betydande ateistiska organisation?

  Det här dribblandet inger inte respekt. Finns ju massor av kopplingar där, varför gör du en grej av just det? Löjligt.

  Viktigare i så fall är ju det som indikeras av själva överskriften i Rosenbergs artikel. Frontalangrepp mot judendomen. Har Rosenberg rätt i det, och om inte, varför? Bemöt DET.

 2. Peter A
  torsdag 22 december 2011, 16:45:44

  Märkligt att en ”intellektuell” som Rosenberg kan bli helt förblindad av religion och urgamla sedvänjor. Det är tydligen så att många (flertalet?) judiska bekännare utgår ifrån att man äger sina barns liv och kroppar, och detta i ”religionfrihetens” namn! Man har uppenbarligen ingen tanke på barnets rättigheter över sin kropp och sitt kommande liv. Vi skriver år 2011 – kusligt är bara förnamnet!

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

What is real?

What is real är en fantastiskt intressant bok som går igenom kontroverserna kring hur kvantfysiken ska tolkas filosofiskt. Under hela 1900-talet har olika tolkningsmodeller konkurrerat med varandra, och gör än ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna