I ett civiliserat samhälle behöver man inte alltid tala i egen sak

Jag är inte kristen. Jag är till och med djupt kritisk till hur kristendomen ofta praktiseras och manifesteras på olika sätt runt om i världen.

Men det är irrelevant i det här sammanhanget.

Jag solidariserar mig alltid med människor som trakasseras, hotas och förtrycks och vars trosfrihet begränsas. Oavsett om det är muslimer som hotas av extremistiska hinduer i Indien och extremistiska buddhister i Sri Lanka, sekulära humanister och ateister som dödas i Bangladesh, eller judar och kristna som förföljs och trakasseras av extremistiska islamister i Mellanöstern.

Rätten att själv välja livsåskådning och ge uttryck för den får vi aldrig kompromissa med.

I ett civiliserat samhälle behöver man inte alltid tala i egen sak. Som sekulär humanist känner jag djup avsky mot det som kristna utsätts för i Mellanöstern just nu. Det pågår något som kan beskrivas som ett folkmord på kristna, och mordet på den franske prästen Jacques Hamel är bara ett i raden av bestialiska dåd riktade mot just trosfriheten.

Jag tar avstånd den identitetspolitik som antyder, och ibland säger rent ut, att jag som vit hetero-man inte ska kunna solidarisera mig med svarta eller hbtq-personer, att jag inte kan vara feminist, eller att jag som sekulär humanist inte skulle kunna solidarisera mig med kristna som behöver stöd från omvärlden.

CS korsDärför väljer jag att bli medlem i Facebookgruppen ”Mitt kors”, i solidaritet med kristna runt om i världen. I ett civiliserat samhälle behöver man inte alltid tala i egen sak.

2 kommentarer till I ett civiliserat samhälle behöver man inte alltid tala i egen sak

 1. Hans-Åke Gustafsson
  torsdag 18 augustii 2016, 15:47:19

  Christer,

  Mycket hedervärt!

  Jag blir så glad varje gång jag ser människor som har förmågan att se saker från ett annat perspektiv än sitt eget. Det inger hopp.

  Du är härmed kvalificerad att ingå i ”min” önskeregering. Där finns f.n. bara 3 medlemmar: Alf Svensson, Jan Eliasson och Inga-Britt Ahlenius. Men nu också Christer Sturmark.

  Känn dig hedrad! :-)

  MVH
  Hans-Åke Gustafsson

  (Troende kristen vit hetero-man som sympatiserar med förföljda ateister och alla andra som är i någon sorts underläge)

 2. Jacob Weitman
  tisdag 23 augustii 2016, 12:57:56

  Hej Christer,

  Råkade se ditt mycket välformulerade och sympatiska inlägg ovan. För egen del ser jag som sekulär humanist ett problem med att ansluta mig till någon förening eller något trossamfund med religiöst program. I den religiösa tillhörigheten ligger ett krav på försanthållande av dogmerna som religionen ifråga bygger på. Man kan (inom rimliga gränser) respektera dem som godtar dogmerna, men man skall inte sanktionera dem med sitt medlemskap. Uppriktigt sagt vet jag inte hur pass konfessionell Facebookgruppen ”Mitt kors” är, så du får se detta som en allmän återstuds på ditt inlägg.

  Jacob W.

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Turing omslag

Alan Turing

Denna fantastiska biografi om Alan Turing finns nu äntligen på svenska. Läser om den med stort nöje. [Läs mer]

Senaste kommentarerna