Finns det en objektiv sanning?

Detta ämne diskuterade jag den 4 mars 2015 på St Katharinastiftelsen i Stockholm, tillsammans med professorn i systematisk teologi Mattias Martinsson och jesuitpater Philip Geister. Samtalet kan ses här:

4 kommentarer till Finns det en objektiv sanning?

 1. Marcus
  tisdag 24 mars 2015, 12:01:57

  Väldigt uppfriskande med debatter som dessa i kontrast till svt debatt och de övriga debatter som förs i det offentliga rummet. Dock är det lite tröttsamt att ständigt föra debatten med teologer. Skulle vara mer intressant att föra debatter mellan olika vetenskapsmän som har olika livsåskådningar!

  mvh

 2. Rolle
  söndag 29 mars 2015, 21:07:14

  Bifogar här ett bidrag till debatten.

  Vi människor är nog obotligt religiösa som det ser ut. Lika bra kanske att se sanningen i vitögat. Tror inte det lönar sig så mycket att önska något annat. Det kanske t.o.m. skulle löna sig att ändra perspektiv. Så är det nog!!!

  http://www.varldenidag.se/kommentar/2015/03/27/Roland-Poirier-Martinsson-Religioner-inte-pa-vag-att-do-ut/

 3. Stefan Spets Arleij
  måndag 30 mars 2015, 09:34:02

  Även om så skulle vara blir detta meningslöst, enär alla ändå inte har samma förnimmelser av den verklighet Vi endast kan uppfatta en bråkdel av.

 4. Pär Engström
  måndag 20 juni 2016, 14:06:16

  Om det finns en objektiv sanning beror sig givetvis på vad vi menar med orden ”objektiv” och ”sanning”.

  Om objektivt betyder att det finns en verklighet som är oberoende av människors kunskaper om denna verklighet så är svaret självklart ja. Det fanns en verklighet före människan. Objektiviteten borde på så sätt kunna vara tids- och rumsoberoende. Ni som är skolade filosofer får leta upp rätt referens för detta påstående.

  Begreppet sanning har använts i olika juridiska, religiösa och vetenskapliga sammanhang och tolkar jag därför är människoberoende och eftersom människan är en produkt av en ständigt pågående evolutionsprocess så kommer en mänsklig sanning, för eller senare, att ändra sanningshalt. Sanningen blir därför tids- och rumsberoende.

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Turing omslag

Alan Turing

Denna fantastiska biografi om Alan Turing finns nu äntligen på svenska. Läser om den med stort nöje. [Läs mer]

Senaste kommentarerna